Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Irene Annink

Irene Annink

9.5

Over Irene Annink

Wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

De familie kan zich richten op het afscheid nemen, omdat ze weten dat bij mij hun wensen voorop staan. Ik luister, ik stel vragen, ik geef informatie, ik zet de dingen op een rijtje en ik ga het regelen. Van tevoren spreken we alles goed door en tijdens de uitvaart ben ik in het moment en in contact met de familie om te zorgen dat alles mooi verloopt en de familie met een goed gevoel over het afscheid naar huis kan gaan.

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

Ik doe graag werk waar ik bezieling en voldoening bij voel. Dat vind ik in dit vak. Bij elke voordeur gaat een wereld voor me open, elke keer anders, elke keer boeiend. En ik mag dan wat rust brengen in het rouwproces van de naasten, zodat zij zich volledig bezig kunnen houden met het vormgeven van hun afscheid.

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

Als het past bij de mensen, bied ik aan om live een lied te zingen en te spelen op gitaar tijdens de uitvaart, eventueel samen met de naasten. Een lied dat iets voor hen betekent, zodat het een echt persoonlijk afscheid wordt dat past bij de overledene en bij de nabestaanden. Dat kan een lied zijn in het Nederlands, Engels, of ook in het Spaans. Ik ben namelijk op Curaçao opgegroeid en heb later ook jarenlang met veel plezier in Mexico gewoond. Ik hou erg van de muziek uit die streken en zing dat graag.

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

De uitvaart die mij het meeste bijstaat is een uitvaart waar de Nederlandse familie van de overledene en de Surinaamse familie van de weduwnaar heel liefdevol bijeen waren. Ze hadden me gevraagd een Surinaams liefdeslied te zingen en het werd door velen meegezongen. Aan het einde van het lied liet ik het laatste gitaarakkoord klinken en besloot mijn mond te houden. En zo hoorden we de weduwnaar in zijn eentje de laatste zin zingen: “Ini na dipi fumi ati”, “in het diepste van mijn hart”. Een ontroerend moment, dat niet van tevoren te bedenken is.

Is er wel eens iets grappigs of raars voorgevallen bij een uitvaart?

Bij een uitvaart bleek dat de bijzondere locatie in het centrum van Amsterdam problemen zou opleveren, omdat de aula zich op de eerste verdieping bevond. Hoe moest de overledene daarheen getild worden? Om de wensen van de familie mogelijk te maken, heb ik toen meermalen het draaiboek omgegooid en met vele collega’s en externen overlegd. Uiteindelijk besloot de familie de dienst plaats te laten vinden zonder de aanwezigheid van de overledene en al eerder afscheid van haar te nemen. Dat betekende nogmaals alles omgooien en doorspreken met de collega’s. Maar ik deed het graag; ik had volledig begrip voor de beweegredenen van de familie. Het was heel belangrijk dat de familie afscheid kon nemen van hun dierbare op de manier waarop zij dat graag wilden. Werkelijk de moeite waard. En het werd een prachtige uitvaart.

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

Ik ben nu al vijftien jaar Amsterdammer. Ik hou van deze stad en de diversiteit aan mensen. Ook vind ik het fijn door andere delen van Noord-Holland te crossen op weg naar andere families die ik mag helpen.

Kun je kort vertellen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?

Op mijn uitvaart moet er mooie muziek zijn, liefst gezongen door mensen van wie ik hou. Maar niet alleen treurig. Ik hoop dat er ook iemand tijdens een toespraak een grap maakt waarom hard gelachen wordt. Het lijkt mij ook prachtig dat mensen een bloemetje meenemen naar de uitvaart en dat ze na afloop ook weer elk een ander bloemetje mee terug nemen naar huis, om deze nog een paar dagen in een vaasje te hebben. Dat heb ik gezien bij een van de uitvaarten die ik begeleidde en dat vond ik erg mooi. Fijn dat mensen iets mee naar huis krijgen en ook dat de bloemen niet weggegooid worden.

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd, over jou?

Ik vind het fijn naderhand te horen van mensen die ik begeleid, dat ze me ervaren als geduldig en warm. Ze zijn blij dat ik ook open sta voor andere dingen en ik dat vervolgens goed voor ze regel.

Contact met Irene Annink

Uitvaartverzorger Irene Annink

Irene Annink

Irene gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Irene Direct afspraak maken