"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Uitvaartverzorger Jasper Martens

Kunnen bijdragen wanneer herinneringen nog meer betekenis vragen

Afspraak maken met Jasper Martens?
Neem contact op met Yarden Haarlem.

088 927 3570
bedrijfsbureau.cluster.west@yarden.nl


Jasper Martens is uitvaartverzorger bij Yarden Haarlem.

Over Jasper Martens

Wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

Het zien van mensen in een kwetsbare situatie roept bij mij het verlangen op er voor ze te zijn. Als uitvaartverzorger heb ik een ondersteunende rol, vooral wanneer er aspecten zijn die je van tevoren niet verwacht. Vanuit rust en betrokkenheid wil ik er zijn om een afscheid vorm te geven. Zo kunnen binnen een korte tijd de juiste keuzes gemaakt worden. Hiermee bied ik houvast, waardoor nabestaanden zich kunnen richten op wat belangrijk is: afscheid nemen.

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

Bij de uitvaarten die ik op jonge leeftijd heb meegemaakt zag ik hoeveel waarde de uitvaartverzorger had, die daarmee een bijzondere indruk achterliet. De ambitie om dit ooit zelf te doen, is daarna elk jaar sterker geworden. Ik wilde mijn kwaliteiten gebruiken om echt iets te kunnen betekenen voor mensen. Invulling geven aan het vak van uitvaartverzorger doe ik vanuit mijn hart en dat geeft ontzettend veel voldoening.

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

De uitvaart van een collega in de tijd dat ik manager was bij een supermarkt. Het plotselinge overlijden van deze bijzondere jongen heeft een enorme impact gehad. De uitvaart deed recht aan ieders emotie en tegelijkertijd gaf het onbewust een boodschap mee: dood is soms heel oneerlijk maar onvermijdelijk, en een liefdevol afscheid kan ook verbinden. Ondanks dat dit een aangrijpende situatie was, heeft het mij geïnspireerd om mijn droom om uitvaartverzorger te worden waar te maken.

Is er wel eens iets grappigs of raars voorgevallen bij een uitvaart?

Het mooiste is wel als herinneringen een lach en een traan bevatten. Bij afscheid nemen en rouwen, liggen verschillende emoties soms dicht bij elkaar. Het is een emotionele rollercoaster waarbij niemand van tevoren kan weten hoe je er het beste mee omgaat. Het gaat er in mijn ogen om dat een uitvaart klopt bij iemands uniekheid en dat iedereen zijn of haar herinneringen altijd mee kan blijven dragen.

Kun je kort vertellen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?

Het voornaamste is dat mijn naasten kunnen zeggen: ‘Dit was Jasper’. Ik vind het belangrijk dat mijn vrienden de ruimte krijgen om afscheid te nemen op de manier waar zij zich prettig bij voelen. Ook wil ik dat muzieknummers die in mijn leven een speciale betekenis hebben, voorbij komen. De crematie mag van mij informeel zijn en ook veel humor bevatten. Het mag lopen zoals het loopt.

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd, over jou?

Wat ik terug krijg is dat mensen vooral mijn grote betrokkenheid, oprechte inlevingsvermogen en doortastendheid waarderen.


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Stel ze gerust aan onze virtuele assistent of kijk bij onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Juridische hulp bij een sterfgeval

Yarden in de buurt

Bent u op zoek naar een locatie? Wilt u weten of u begraven kunt worden op die mooie begraafplaats bij u in de buurt?