Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Jochum Wouda

Jochum Wouda

8.9

Is uitvaartverzorger bij Yarden & Jochum Wouda Uitvaartzorg.

Maak kennis met Jochum Wouda

Jochum vertelt over zijn werk als uitvaartverzorger.

Bij een uitvaart is mijn rol om er te zijn en ook om er niet te zijn. Als de familie mij nodig heeft dan ben ik er, maar als ik niet nodig ben dan doe ik een stapje achteruit.

Uitvaartverzorger Jochum Wouda, van Yarden & Jochum Wouda Uitvaartzorg, verzorgt uitvaarten in de regio Zuidoost Friesland. Hieronder geeft hij antwoord op een aantal vragen over zijn werk, ervaringen, motivatie en over hem persoonlijk. Maak kennis met uitvaartverzorger Jochum Wouda.

Jochum, wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

"In mijn stijl staat één ding altijd voorop: persoonlijke aandacht voor de mensen waar ik mee mag werken. Natuurlijk krijg ik vaak te maken met verdriet, met mensen in kwetsbare omstandigheden. Deze mensen verder te helpen, maar ook te adviseren in de keuzes die moeten worden gemaakt. In die betrekkelijke korte, maar o zo belangrijke periode deze mensen bij staan… Daar ben ik goed in."

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

"Ik werkte voorheen als verzorgende. Toen werd ik gevraagd om uitvaartverzorger te worden."

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

"In de omgeving waar ik werk en woon, heb ik te maken met diverse culturen. Van oudsher wonen er hier nogal wat mensen met een Molukse achtergrond – daar heb ik regelmatig mee te maken. Voorts heb ik uiteraard te maken met diverse religieuze voorkeuren, waar ik me natuurlijk graag bij aanpas…"

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

"De uitvaart van een 'biker', een lid van een beruchte motorclub. Natuurlijk kennen we allemaal wel de negatieve verhalen over Hell’s Angels en de andere motorbendes. Maar ik heb hierdoor ook een heel andere kant mogen meemaken. De kant van het respect, de vriendschap, de onvoorwaardelijk trouw. Natuurlijk was het een afscheid vol lawaai, aan pk’s geen gebrek, maar wat mij vooral opviel was de welgemanierdheid van de motorvrienden. Een indrukwekkend geheel…"

Is er wel eens iets grappigs of raars voorgevallen bij een uitvaart?

"Natuurlijk valt er regelmatig iets bijzonders of raars voor. Niet voor niets is onze slogan Een goed afscheid helpt je verder. Maar om daar nu mee naar buiten te treden… De privacy staat voor mij in dezen voorop…"

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

"Ik heb een wellicht niet alledaagse hobby: ik zing. En dan bedoel ik niet zomaar, onder de douche, maar echt: musicals. En ik denk dat dit 'rijmt' met mijn werk als uitvaartverzorger: de creativiteit, het optreden, het samen met collega’s een mooie 'voorstelling' neerzetten…"

Kun je kort vertellen hoe jouw eigen uitvaart eruit moet zien?

"Hoe mijn eigen uitvaart er ooit uit gaat zien? Dat laat ik graag over aan mijn geliefden. Zij kunnen t.z.t. vertellen over mij, over mijn werk, mijn leven, mijn karakter...."

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd over jou?

"Ook hier stel ik graag de privacy voorop. Privacy en bescheidenheid. Hoewel ik best trots ben op het feit dat families, waar ik ooit voor heb mogen werken, opvallend vaak nogmaals voor mij kiezen als uitvaartverzorger…"

Contact met Jochum Wouda

Jochum Wouda

Jochum gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Jochum Direct afspraak maken