Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Marlies Schoneveld

Marlies Schoneveld

9.0

Is uitvaartverzorger bij Yarden & Schoneveld Uitvaartzorg.

Maak kennis met Marlies

Marlies vertelt over haar werk als uitvaartverzorger

Ik neem de zorg weg, ik zorg dat er rust komt en dat de nabestaanden kunnen ontspannen. Afscheid nemen met rust en aandacht, daar sta ik voor.

Welke karaktereigenschappen bezit jij die jij inzet in jouw werk?

Ik kan goed luisteren, ook tussen de regels door. Ik ga op persoonlijke wijze om met nabestaanden en voel me oprecht betrokken bij hen, waardoor er snel een open en vertrouwelijke sfeer ontstaat. In die sfeer voelen mensen zich vrij om hun wensen te uiten. Mijn overtuiging is dat afscheid nemen veel meer is dan alleen de uitvaart dag zelf en daarom zal ik alles op alles zetten om de families praktisch regelwerk uit handen te nemen, zodat zij toekomen aan samenzijn, herinneringen ophalen en afscheid nemen..

Wat is het mooie van het beroep uitvaartverzorger?

Ik kom als uitvaartbegeleider met zoveel verschillende mensen in aanraking en dat maakt dat geen dag hetzelfde is. Ik ontmoet hen op een heel puur moment, waarbij de buitenwereld er even helemaal niet meer toe doet. Het is eervol als je op zo’n moment het vertrouwen krijgt van nabestaanden om hen bij te staan. En het is prachtig dat je deelgenoot wordt van al die mooie verhalen en herinneringen die opgehaald worden over de overledene.

Wat is het meest bijzondere afscheid dat je hebt verzorgd?

Ik vind elke uitvaarten bijzonder, omdat het bijzondere vaak zit in de herinneringen die opgehaald worden en het gevoel dat de nabestaanden in de uitvaart leggen. Soms kan ik enorm ontroerd raken als juist de kleinkinderen een gloedvol verhaal over hun allerliefste oma vertellen.

Als ik dan toch moet kiezen uit alle bijzondere uitvaarten die ik begeleid heb, noem ik er twee: De uitvaart waarbij het harmonieorkest waarvan de overledene 60 jaar lid was geweest, kwam spelen bij de uitvaart. De grote trom die hij speelde stond nadrukkelijk leeg en onbespeeld bij het orkest. De andere uitvaart is die, waarbij de zijspan-motorclub hun overleden lid met 100 motoren escorteerde naar het crematorium. 

Waar ben je in je werk trots op?

Ik voel me enorm trots als ik na de uitvaart bij een familie langskom en ik merk dat zij echt met een heel goed gevoel terug kijken op het afscheid. Dit is waar de nabestaanden mee door moeten: je kunt het niet overdoen en ik vind het dus heel belangrijk dat ik hun verwachtingen overtref.

Hoe moet jouw eigen uitvaart eruitzien?

Ik ben best een beetje een ‘ijdeltuitje’ (ieder mens mag zijn zwakheden hebben, toch?), dus ik heb al gekscherend tegen mijn familie gezegd: ‘make-up, leuke jurk en hakken en mijn haar moet goed zitten!’ Mijn partner en kinderen weten al dat ik gecremeerd wil worden als het zover is. Als ik mijn overlijden aan zie komen, zou ik het wel mooi vinden om zelf ook nog de toespraken te horen die familie en vrienden van plan zijn uit te gaan spreken. En livemuziek graag….Ik heb dat nu een paar keer meegemaakt bij een uitvaart en dat heeft zo’n impact. Daarna zou ik het fijn vinden als mijn naasten ergens in alle rust het glas op mij heffen en hopelijk met een glimlach napraten.

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

Ik werkte jarenlang in de bankenwereld, maar toen mijn echtgenoot plotseling overleed maakte de wijze waarop ik begeleid werd door de uitvaartverzorger zo’n indruk op mij, dat ik besloot dit vak ook te willen uitoefenen. Dat kon natuurlijk niet gelijk, want ik moest eerst mijn eigen verdriet en dat van mijn kinderen zo kunnen dragen dat ik daar anderen niet mee zou belasten. Het heeft dan ook nog een paar jaar geduurd tot ik de ommezwaai maakte en de opleiding tot uitvaartbegeleider ben gaan doen. En daar heb ik geen dag spijt van gehad. Ik denk zelfs dat ik wat extra’s meebreng in dit werk, omdat ik van zo dichtbij ervaren heb hoeveel verschillende uitingen van of reacties op verdriet er zijn:  boosheid, tranen, extreem de controle willen houden, maar ook een apathische houding…en dat dat er nu eenmaal bijhoort. 

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen je inschakelen?

Eigenlijk voor alle uitvaarten, alles is mogelijk. Ik vind mensen en hun cultuur boeiend en dat is waar het om draait. In het verleden heb ik in ieder geval veel christelijke uitvaarten begeleid, zowel katholiek als protestants. Maar een katholieke uitvaart voor een van origine Poolse familie is al weer heel anders. Een de koptische uitvaart die ik voor een Eritrese familie leidde was weer heel anders, ondanks dat dit ook een christelijke uitvaart was.  Mocht ik geen kennis heb van specifieke gebruiken uit een bepaalde cultuur, zal ik me daar in het gesprek met de nabestaanden in verdiepen. Oprechte belangstelling voor andere culturen  de wil om de uitvaart daarop aan te laten sluiten, is volgens mij waar het om draait.

Is er wel eens iets grappigs of raars voorgevallen bij een uitvaart?

Ik maak eigenlijk best vaak bijzondere of grappige dingen mee. Zoals die keer dat de kleinzoon een gloedvolle toespraak hield over zijn oma en vertelde dat ze nog net haar achterkleinkind had kunnen zien, terwijl direct daarna de band van de kinderwagen waarin het kindje lag te slapen klapte.

Of die keer dat de overledene zelf vooraf de muziek had uitgekozen: hij was langdurig en ernstig ziek geweest, maar behield zijn humor. Dat bleek toen het nummer ‘Ik heb een heel zwaar leven’ van Brigitte Kaandorp werd gedraaid tijdens de uitvaartdienst. Iedereen in de aula moest daar enorm om lachen. Een bijzonder moment..

Vertel eens iets persoonlijks over jezelf

In 2017 ben ik voor de tweede keer getrouwd en niet alleen mijn kinderen, de kinderen van mijn partner en mijn vader van 93 jaar stonden daar heel erg achter, maar ook de familie van mijn in 2007 overleden echtgenoot. Het is al heel fijn om voor de tweede keer het geluk te vinden, maar dat iedereen om ons heen liet blijken dat ze het ons heel erg gunden, maakte het nog specialer. 

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd over jou?

Het zijn niet altijd alleen de woorden die veelzeggend zijn, maar zeker ook de knuffel of de kus die de nabestaanden aan mij geven. Dat zegt mij heel veel: dat we een echte connectie hadden, dat de uitvaart helemaal naar wens is verlopen, dat ze mijn persoonlijke invulling van het ceremoniemeesterschap waarderen en dat de nabestaanden over dit afscheid met een warme herinnering zullen praten. Daar doe ik het allemaal voor.

Blogs van Marlies Schoneveld

Marlies Schonveld schrijft regelmatig over haar boeiende vak. Lees enkele van haar blogs:


Contact met Marlies Schoneveld

uitvaartverzorger marlies schoneveld

Marlies Schoneveld

Marlies gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Marlies Direct afspraak maken