Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Nettie Hollemans

Nettie Hollemans

9.5

Is uitvaartverzorger bij Yarden & Slager Uitvaartzorg.

Over Nettie Hollemans

Wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

"Mensen mogen bij mij zichzelf zijn. Door met aandacht naar hen te luisteren en me in te leven in hun situatie groeit in enkele dagen vaak het meest passende afscheid. We doen het samen en ik zal mezelf nooit op de voorgrond plaatsen, maar stuur waar nodig. Verder ben ik duidelijk in het maken van afspraken en leg ik altijd goed uit wat ik doe en waarom ik iets doe. Door mijn ervaring weet ik tijdens een uitvaart goed het overzicht te bewaren, ben ik onopvallend aanwezig, maar zichtbaar waar nodig."

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

"Ik ben erin gerold. Rond de eeuwwisseling werkte ik bij een uitvaartverzekeringsmaatschappij. Toen deze organisatie een uitvaartcentrum in Vlissingen kocht, was dat voor mij een unieke mogelijkheid terug te keren naar mijn roots. In het begin had ik wat moeite mezelf te presenteren. Maar sinds ik besloot mezelf te zijn, vind ik uitvaartverzorger het mooiste beroep wat er is. Het voelt voor mij als een eer als nabestaanden mij toelaten in een zeer kwetsbare periode in hun leven. Ook ben ik dankbaar dat het vertrouwen in mij zo groot is dat families mij bij een volgend sterfgeval opnieuw vragen hen bij te staan."

Voor wat voor bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

"Families kunnen mij voor elke uitvaart inschakelen. Ik had het geluk dat ik tijdens mijn opleiding een jaar lang in verschillende uitvaartcentra heb mogen werken. Hierdoor heb ik het goede van alles wat ik zag en meemaakte mee kunnen nemen in mijn werk als uitvaartverzorger. Voor mijzelf is het wel heel belangrijk dat een uitvaart, hoe persoonlijk ook, stijlvol blijft."

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

"Er zijn mij veel uitvaarten bijgebleven. De ene keer is het een situatie die mij ontroert of verbaast. De andere keer is het de familie die indruk op mij maakt. Soms is het muziek die voor mij nieuw en bijzonder is, of een gedicht dat mij raakt. Ik kan me die momenten vaak nog goed voor de geest halen."

Is er wel eens iets grappigs of raars voorgevallen bij een uitvaart?

"Belofte maakt schuld. Zoals ik had beloofd, ging het mooie ronde urntje van een hondje mee in de kist van zijn eigenaresse. Na de crematie werd ik op het matje geroepen; het keramisch gebakken urntje lag in tweeën tussen de as. De medewerker van het crematorium maakte nog een grapje en vroeg of dit een nieuw soort borstprothese was, maar maakte me ook duidelijk dat dit niet mag. Urntjes gaan dus niet meer mee in de kist. Maar met kleine beetjes as heb ik geen moeite als ik weet dat het een wens van de overledene was."

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

"Na te zijn opgegroeid in Zeeland ben ik na 25 jaar omzwervingen weer terug in Vlissingen. Hier hoor ik. De zee, het strand en de zilte lucht geven mij een thuisgevoel. Als het even kan ben ik ’s ochtends vroeg met onze hond op het strand of in de duinen te vinden. Sinds enkele jaren hebben mijn man en ik een caravan waarmee wij niet alleen op vakantie gaan, maar ook heerlijke weekenden in de natuur doorbrengen. Zónder tv, want wij vermaken ons goed met wandelen, lezen en puzzelen. In de wintermaanden proberen we regelmatig naar het theater te gaan. Verder zijn we heel gelukkig dat onze 2 dochters, schoonzonen en kleinkinderen inmiddels ook in Zeeland wonen."

Kun je kort vertellen hoe jouw eigen uitvaart eruit moet zien?

"Eigenlijk wil ik alleen maar door mijn geliefden naar mijn graf gedragen worden. Meer niet, geen dienst. Alles rustig en stil. Gewoon een moment van bezinning en afsluiting. Misschien op een mooie zonnige dag in september of oktober met mist waar zonnestralen doorheen schijnen. Een stille mysterieuze sfeer. Maar daarmee doe ik mensen waarschijnlijk te kort. Mijn nabestaanden en vrienden willen mij misschien gedenken met verhalen uit ons gedeelde leven of muziek waarin ze hun emoties kwijt kunnen. Ik laat het maar aan hen over. Maar wel begraven. Eén met de natuur."

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd, over jou?

"Mensen vertellen mij dat ik zoveel rust uitstraal. Of ze laten me weten dat het zo vertrouwd voelde. Maar ook zeggen ze dat ik vriendelijk en geduldig ben."

Mijn collega's

Contact met Nettie Hollemans

Nettie Hollemans

Nettie gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Nettie Direct afspraak maken