"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

"Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er


mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken"

Uitvaartverzorger Wijnand Langkamp

Samen zorgen voor goede herinneringen.
Afspraak maken met Wijnand Langkamp?
Neem contact op met Yarden & Langkamp Uitvaartzorg.
K 06 46 39 3846 06 46 39 3846

Wijnand Langkamp is uitvaartverzorger bij Yarden & Langkamp Uitvaartzorg.

Over Wijnand Langkamp

Wijnand Langkamp, van Yarden & Langkamp Uitvaartzorg, is opgegroeid met het vak van uitvaartverzorger. Al vanaf jonge leeftijd hielp hij zijn vader en in 1998 stapte hij officieel in het familiebedrijf. De naam Langkamp Uitvaartzorg is al sinds 1973 een begrip in de regio Rijssen-Winterswijk.

Wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

“De periode na een overlijden is voor alle betrokkenen heftig en emotioneel. Er moeten in korte tijd veel beslissingen worden genomen. Ik probeer op dat moment rust te brengen. Ik geef de nabestaanden de ruimte om hun verhaal te doen, ik luister naar hun wensen en geef uitleg over alle mogelijkheden. Zij kunnen erop vertrouwen dat ik alles voor ze regel zoals we dat samen hebben afgesproken. Ik geef mensen alle ruimte om veel zelf te doen. Uiteraard ben ik er voor ze wanneer dat nodig is.”

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

“De liefde voor dit vak heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader was de eerste uitvaartleider in Rijssen. Hij had in de stad een uitvaartcentrum. Al op jonge leeftijd werd ik spelenderwijs bij het vak betrokken en hielp ik mijn vader. Op een zeker moment heb ik de opleiding tot uitvaartverzorger gevolgd omdat ik voelde dat ik echt iets kon betekenen voor de mensen. Samen met mijn zus ben ik toen in het familiebedrijf gaan werken. Het voelt nog iedere dag als de juiste keuze.”

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

"Iedere uitvaart is persoonlijk en bijzonder. Of het nu gaat om een kleine uitvaart waar de familie voor het eerst in jaren weer bij elkaar is of een grote uitvaart compleet met paarden en koetsen. Vooral bij uitvaarten waar men een persoonlijk tintje aan wil geven kan ik veel betekenen.”

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

“Dat was een uitvaart met vijftien personen in het yardenhuis Achterhoek. De overleden man was opgebaard in ’t Voorhuus,  een kleine intieme aula. Het bijzondere aan deze ruimte is dat het afscheid, de dienst en de condoleance er plaats kunnen vinden. Aansluitend wilde de weduwe graag met de aanwezigen op het aangrenzende terras een toost uitbrengen op het leven van haar overleden man. Het was een stralende dag. De deuren naar het terras werden geopend en in de zon brachten allen een laatste groet aan de overledene binnen. Heel intiem en heel indrukwekkend.”

Is er wel eens iets grappigs of bijzonders voorgevallen bij een uitvaart?

“Tijdens een uitvaart kunnen de emoties soms hoog oplopen. Ik herinner me een uitvaart waarbij een buitenlandse vrouw tijdens het afscheid zó intens verdrietig was dat ze flauw viel over de kist heen. We hebben haar op de grond gelegd en de zaal ontruimd. Een BHV-er van het crematorium kwam om eerste hulp te verlenen. Gelukkig kon het afscheid na een poosje toch weer vervolgd worden.”

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

“Mijn hobby’s zijn duiken, snowboarden en vooral de jacht. Met mijn twee honden ga ik graag de natuur in en kom zo helemaal tot rust. Daarnaast reizen mijn vrouw en ik graag. Andere natuur en cultuur heeft me altijd geïnspireerd.”

Kun je kort vertellen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?

“Mijn eigen uitvaart moet eenvoudig zijn, zonder koffietafel of iets anders achteraf. De verdere invulling van mijn afscheid laat ik graag over aan mijn naasten.”

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd, over jou?

“Rustig, vriendelijk en meedenkend. Dat alles keurig naar wens is verlopen. En vooral dat ik er ben wanneer het nodig is.”


Uitvaart regelen met een uitvaartverzorger

Heeft u vragen?

Stel ze gerust aan onze virtuele assistent of kijk bij onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Juridische hulp bij een sterfgeval

Yarden in de buurt

Bent u op zoek naar een locatie? Wilt u weten of u begraven kunt worden op die mooie begraafplaats bij u in de buurt?