Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Sjalestia van Aggelen

Sjalestia van Aggelen

9.7

Is uitvaartverzorger bij Uitvaartverzorging Den Haag e.o..

Over Sjalestia van Aggelen

Wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

Bij het vormgeven van een passend afscheid komt veel kijken. Er zijn veel keuzemogelijkheden en er is veel te regelen. Graag adviseer en begeleid ik de nabestaanden in deze korte en intensieve periode.

Samen met de naasten wil ik zorgen voor een afscheid dat recht doet aan de overledene, maar ook goed voelt voor de nabestaanden. Hierdoor ontstaat voor de nabestaanden ruimte om op een zorgeloze manier afscheid te nemen van hun dierbare en kan men met een goed gevoel verder.

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

Er zijn veel uitvaarten in de privésfeer aan voorafgegaan, voordat ik doorhad dat ik als uitvaartverzorger wilde werken. In 1e instantie was ik binnen de uitvaartwereld op zoek naar een secretaressefunctie. Het secretaressewerk ligt mij, maar ik was toe aan een nieuwe werkomgeving met meer uitdaging.
Ik zag op websites van diverse uitvaartondernemingen dat je een uitvaartopleiding moet volgen voordat je als uitvaartverzorger aan de slag kunt. Ik had wel zin om na jaren weer in de schoolbanken te kruipen. Deze waardevolle opleiding, in combinatie met herinneringen aan hoe sommige uitvaarten waren verlopen waren, gaf mij het zetje om een carrièreswitch te maken.

Om als uitvaartverzorger aan de slag te gaan, moet je ook een beetje geluk hebben; ik werd min of meer gevraagd te solliciteren en de klik met Yarden was er. Ik voel me als een vis in het water in dit werk!

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

Ik organiseer graag uitvaarten voor mensen uit verschillende culturen, jong of oud en groot of klein. Pas op een later moment in mijn carrière wil ik mij gaan specialiseren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het vormgeven van kinderuitvaarten.

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

Van de meeste uitvaarten staat me wel iets bij. Iets kleins of groots, een mooi gebaar of juist niet. Ik denk in het bijzonder aan een weduwe die tijdens de opbaringsdagen nog graag de trouwring bij haar man om wilde doen. Ze schoof de ring om zijn vinger en bleef hem liefdevol aankijken en aanraken.
Bij een andere uitvaart was een grote familie bij elkaar gekomen. Als laatste groet stond men bij het afscheid met z’n allen rondom de kist van de overledene. Het was een mooi moment van stilte.

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

Ik ben graag bij mijn gezin en ga graag samen met elkaar op stap. Ook vind ik het fijn een boek te lezen met een kop koffie erbij. Dat zijn voor mij momenten om na een hectische dag even terug te gaan naar de basis. Daarnaast vind ik het leuk om af te spreken met vriendinnen om bij te praten, te wandelen, naar de bioscoop te gaan of om samen ergens te eten.

Ik word altijd erg blij van paarden en paardrijden. En van honden, al heb ik zelf helaas (nog) geen hond. Daarnaast kan ik ook erg genieten van de eigenwijsheid en de rust van mijn katten.

Tot slot vind ik het heerlijk op een zonnige dag te starten met een ontbijtje in de tuin of met een ochtendwandeling.

Kun je kort vertellen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?

Ik wil gecremeerd worden. Ik laat het aan mijn kinderen over wat zij met mijn as willen doen. Zelf denk ik aan uitstrooien op diverse plekken waar ik graag kwam. Maar misschien willen mijn kinderen wel een mooie, kunstige urn in de tuin of thuis.

Belangstellenden zouden in donkere kleding en in stilte de aula binnenkomen, die sfeervol is ingericht. Ik zou muziek willen die ik zelf van tevoren heb uitgekozen of die mijn kinderen bij mij vinden passen. Al is het muziek met een fijne beat of een up-tempo nummer. Men mag, in overleg met mijn kinderen, spreken, iets voorlezen of herinneringen delen.

Ik wil geen bloemstukken. Liever wil ik dat men een bloem uitzoekt die men bij mij vindt passen of iets dat uit de natuur is gekozen. Bijvoorbeeld een mooie schelp, een steen of een mooie tak uit het bos. Dat mag bij binnenkomst allemaal op mijn kist worden gelegd.

Na afloop kunnen goede vrienden en naaste familie verzamelen op de plek waar ik graag kwam voor het drinken van een kop koffie of een glas wijn. Gezellig met elkaar praten, hapjes en drankjes erbij en in een ongedwongen zetting de spanning van iedereen af laten glijden. Bij het naar huis gaan krijgt iedereen een door mij uitgekozen, persoonlijk cadeautje mee.

Mijn collega's

Contact met Sjalestia van Aggelen

Sjalestia van Aggelen - uitvaartverzorger bij Yarden

Sjalestia van Aggelen

Sjalestia gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Sjalestia Direct afspraak maken