Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Symen van der Meer

Symen van der Meer

9.0

Is uitvaartverzorger bij Yarden & Schoneveld Uitvaartzorg.

Over Symen van der Meer

Wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

Een overlijden is een ingrijpende gebeurtenis die mensen echt uit evenwicht kan brengen. Ook personen die zichzelf beschouwen als nuchter en stabiel, geven achteraf soms aan dat ook zij uit balans waren. Ik vind het heel belangrijk om tijd voor hen te nemen en in alle rust alle opties door te nemen. Er is immers al genoeg hectiek en onrust in deze dagen. Ook het verhaal van wie de overledene was, vind ik belangrijk: dat helpt mij om samen met de nabestaanden een persoonlijk afscheid vorm te geven.

Ook na de plechtigheid help ik de nabestaanden graag verder op weg, als er praktische vragen zijn. Mijn vroegere loopbaan als belastingadviseur en mijn studie op het gebied van financieel management helpen hier zeker bij.

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

Mijn echtgenote werkte al als uitvaartverzorger en haar verhalen van warme betrokkenheid bij de families waarvoor zij uitvaarten verzorgde, vond ik altijd erg boeiend. Zij noemde het altijd 'een vak vol verhalen': het is zo'n enorm voorrrecht om het vertrouwen te krijgen van een familie en dichtbij te mogen staan. Dat is ook het aspect dat mij erg aanspreekt in dit vak. Je kunt echt iets betekenen voor mensen.

Wij hebben er kort over gesproken en waren het er vrij snel over eens dat we dit prachtige werk graag met zijn tweeën willen doen. Samen staan we nog sterker: we hebben elkaar als vraagbaak, we zijn elkaars uitlaatklep en we houden elkaar scherp.

Het was een enorme carrièreswitch: van belastingadviseur naar uitvaartbegeleider, een switch van hoofd naar hart. Een switch die ik vol overtuiging heb gemaakt en waarvan ik nooit spijt heb gehad.

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

Eigenlijk voor alle uitvaarten: kerkelijk, niet kerkelijk, een begrafenis, crematie, in welke plaats dan ook, voor welke culturele achtergrond dan ook. Iedere uitvaart is wat mij betreft bijzonder, omdat iedere overledene een heel speciaal mens was voor de nabestaanden. Dat wil ik me te allen tijde blijven realiseren. Een heel kleine, intieme uitvaart met 10 personen in een huiskamer, kan net zo bijzonder zijn als een heel grote, massale uitvaart.

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

De uitvaart van een vrijwilliger van een voetbalclub. Mooi om te zien hoe lief de kleinkinderen werden betrokken, al voordat opa overleed, met een op maat gekozen voorleesboekje over doodgaan.

Bij de condoleance hadden we de kantine van de voetbalclub afgehuurd en het was prachtig om te zien hoe betrokken iedereen van de vereniging was bij deze topvrijwilliger. Rouwbanden bij het voetbalteam, het voltallige bestuur aanwezig en een onwaarschijnlijk lange stoet voetballiefhebbers die hem de laatste eer kwamen bewijzen. En bij de uitvaart de volgende dag weer zo'n enorme stoet mensen. Onwillekeurig ben je daar toch van onder de indruk: hoe geliefd iemand tijdens zijn leven was. Het doet je nadenken over hoe je zelf herinnerd zou willen worden...

Is er wel eens iets grappigs of raars voorgevallen bij een uitvaart?

Ik vind niet zo snel iets raar hoor. En ondanks het verdriet van de nabestaanden, is er vaak wel een moment gedurende de week dat ik de familie begeleid, dat de spanning breekt en er samen wordt gelachen. Vaak om een mooie herinnering aan de overledene. Dat ik daarbij mag zijn, is prachtig.

Verder is de uitdaging in mijn vak het à la minute inspringen op onverwachte gebeurtenissen: het liefst zonder dat de familie er ook maar erg in heeft. Wat dat betreft is er nooit een dag hetzelfde. Alertheid en concentratie zijn in dit vak heel belangrijk, naast een persoonlijke benadering.

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

Ik tennis heel graag. Wat overigens niet wil zeggen dat ik daar een enorm talent voor heb. Wat ook een persoonlijke passie is, is spreken in het openbaar. Ooit was ik bij een sprekersclub Nederlands Kampioen in de 'improvisatie-speech': daarbij krijg je een onderwerp aangereikt en moet je binnen 30 seconden een speech voorbereiden, terwijl je al op het podium staat. Wel heel anders dan spreken bij een uitvaart, maar de ervaring komt zeker goed van pas.

Kun je kort vertellen hoe jouw eigen uitvaart eruit moet zien?

Hoe mijn uitvaart eruit moet komen te zien, vind ik meer een beslissing voor mijn nabestaanden: zij moeten daar uiteindelijk mee verder kunnen. Wel heb ik een voorkeur voor een begrafenis. En een heel gek dingetje van mij: ik zou eigenlijk best graag een zacht matrasje krijgen in de kist... eigenlijk gek dat die er niet standaard in ligt!

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd over jou?

Altijd raar om zoiets over jezelf te zeggen, maar wat ik van mensen veel hoor is dat ze mij betrokken en respectvol vinden, en dat ik rust breng in het geheel.

Contact met Symen van der Meer

Symen van der Meer

Symen gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Symen Direct afspraak maken