Wilt u meer weten over uitvaarten en coronavirus? Bekijk hier de meest gestelde vragen.Uw e-mailadres wordt gebruikt om u een bevestiging te sturen en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Koop Geersing

Koop Geersing

9.8

Is uitvaartverzorger bij Yarden & Geersing Uitvaartzorg.

Maak kennis met Koop

Koop vertelt over zijn werk als uitvaartverzorger.

Ik ontzorg mensen, en ik zorg voor rust na een overlijden. Ik regel alles voor een uitvaart zodat de nabestaanden zich op de inhoud kunnen richten.

Koop, wat kun jij als uitvaartverzorger voor mensen betekenen?

"Ik neem administratieve en organisatorische zaken uit handen, begeleid - op de achtergrond - het proces van sterven tot en met de uitvaart en inspireer op creatieve wijze het afscheid. Dat probeer ik op zodanige wijze dat de familie van de overledene het gevoel heeft dat het afscheid persoonlijk en uniek is. Soms begint het proces al voor het overlijden. Na de uitvaart adviseer ik in alles waar nabestaanden mee te maken krijgen, van dankbetuigingen, grafmonument of asbestemming tot en met afhandeling van nalatenschap. Na een jaar zoek ik opnieuw contact."

Waarom heb je ervoor gekozen om uitvaartverzorger te worden?

"Na het overlijden van mijn schoonmoeder en –vader en mijn eigen vader binnen een korte periode voelde ik dat ik dit werk moest gaan doen. Van directeur radio bij de AVRO tot uitvaartverzorger: voor mij een logische stap. In mijn rugzakje zit levens- en werkervaring. Als leraar grafische techniek en tekenen heb ik ervaring opgedaan die ik nodig heb voor het maken van rouwbrieven en –advertenties. Bij de AVRO heb ik geleerd verhalen te vertellen en te luisteren. Ervaring die ik goed kan gebruiken als ik een plechtigheid samenstel. Zaken als beeld en geluid neem ik graag uit handen van nabestaanden. In deze korte film vertel ik het verhaal.

Voor welke bijzondere en/of culturele uitvaarten kunnen mensen jou inschakelen?

"Ik ben in voor alles en alles heeft mijn belangstelling. Ik ben geïnteresseerd in mensen en hun cultuur. Ik heb ervaring met diverse christelijke en ander geloofsovertuigingen. Ik heb van zeer kleine (1 persoon) tot zeer grote (Wubbo Ockels) uitvaarten mogen begeleiden. Ik heb grote Surinaamse uitvaarten mogen verzorgen, Hindoes en Chinezen mogen begeleiden en heb ook ervaring met COA-uitvaarten. Ik heb geen voorkeur: iedere uitvaart vind ik echt uniek en een uitdaging. Los van achtergrond, cultuur, overtuiging, verzekerd of niet."

Welke uitvaart staat je het meeste bij?

"Ik heb er vele, maar Wubbo Ockels zal ik noemen. Spannend vanwege de grote media-aandacht en de bekende familie. Bijzonder voor mij omdat we via het water naar de begraafplaats zijn gegaan. En omdat het in principe en kleine, ingetogen uitvaart was. Een besloten gastenlijst van 100 personen en Jan Akkerman die live speelde. Ik mocht daar bij zijn."

Is er wel eens iets raars of grappigs voorgevallen bij een uitvaart?

"Grappig vond ik toen een overledene in zijn eigen camper naar de begraafplaats werd gereden door z’n zoons. Een andere uitvaart heeft geheel in het stamcafé van de overledene plaatsgevonden. De kist stond op het biljart.

Een raar voorval was toen iemand tijdens een overvolle plechtigheid onwel werd in het pad van de aula. Gedoe en gerommel in de zaal. Ik ben naar de microfoon gelopen en heb in alle rust gevraagd of er een dokter in de zaal was, die inderdaad aanwezig was. Daarna heb ik vooral rust en controle uitgestraald en de plechtigheid voortgezet. Bij de uitloop heb ik een alternatieve route door de zaal genomen, door de familie te vragen een middenpad te creëren, waarna iedereen in alle rust kon uitlopen. Gelukkig liep het met het slachtoffer goed af. Het was de warmte."

Kun je iets persoonlijks over jezelf vertellen?

"Ik ben gek op muziek en presenteer nog wekelijks voor KX Radio (AVRO-TROS) een radioprogramma met psychedelische muziek. Daarnaast heb ik een vliegbrevet: vanaf ik me kan herinneren ben ik al bezeten van vliegtuigen."

Kun je kort vertellen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?

"Nee. Alleen wel het laatste lied waarmee belangstellenden de aula verlaten: 'Hey Jude' van The Beatles. En wat mij betreft wordt het een crematie."

Wat zeggen mensen voor wie je een uitvaart hebt verzorgd over jou?

"Ze prijzen mijn rust, mijn openheid en het persoonlijk maken van de verzorgde uitvaart. Communicatief en alles tot in detail in orde. Creatief meegedacht, alle opties aangegeven. Dat ik ze het gevoel heb gegeven uniek te zijn, dat ik er helemaal voor ze ben. Maar wel op de achtergrond. Ik krijg na de condoleance van bezoekers en nabestaanden terug dat de wijze waarop ik als een ceremoniemeester alle onderdelen van een plechtigheid aan elkaar praat als bijzonder ervaren wordt. Ik maak de plechtigheid niet droeviger dan het overlijden. Probeer ook luchtig te zijn."

Contact met Koop Geersing

Koop Geersing

Koop gaat graag met u in gesprek over uw wensen

Neem contact met ons op en plan een afspraak met Koop Direct afspraak maken