“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Belofte

8 november 2016
Lees hier de column 'Belofte' van uitvaartverzorger Francisca Vermeulen.

Zo maak je nog mooie plannen om samen te genieten van de toekomst en zo staat je wereld stil.Het kan je zomaar overkomen. Dit overkwam ook een mevrouw bij het zeer plotse overlijden van haar echtgenoot.

Wat een schok voor haar, haar kinderen en kleinkinderen. Ineens ben je weduwe en moet je beslissingen nemen over de uitvaartplechtigheid van je man. In deze dagen vol emotie en verdriet zijn er gelukkig mensen die je willen steunen en helpen. Soms door een arm om je schouder, een kaartje vol troostende woorden en soms praktisch door een pannetje eten te brengen.

Tijdens zo’n week word je geleefd en sleep je jezelf naar de dag van de uitvaart. Daar ervaar je met elkaar een mooie, warme en persoonlijke uitvaart. Er worden lieve woorden gesproken en er zijn veel mensen die je sterkte wensen. Ze beloven je te helpen, langs te komen en te helpen met de praktische dagelijkse dingen.

Enkele weken later had ik contact met deze mevrouw. Het ging niet zo goed, met ups en downs zoals dat heet. Het gemis van haar man doet enorm veel pijn en is voor haar nog steeds niet te bevatten. Regelmatig pakt ze nog de stapel condoleancekaartjes, waarin ze zoveel troostende woorden leest.

De aanloop wordt nu al minder, de telefoontjes worden spaarzamer. Tja, het leven gaat voor velen weer gewoon door, maar voor deze mevrouw niet.

Komt ze in een supermarkt, loopt een bekende toch gauw het andere winkelpad in. Of als er wel wordt gevraagd: "hoe gaat het?" schrikt men als je zegt dat het niet gaat. De belofte om nog eens langs te komen wordt ook niet waargemaakt. Dit maakt het verdriet dubbel zo zwaar.

Je man krijg je niet meer terug, maar af en toe een luisterend oor, een arm om je schouder, een klein bericht door een kaartje of telefoontje. Het kan daadwerkelijk helpen bij het rouwproces.

En immers, er is toch beloofd om te helpen en er te zijn…

Meer columns van Francisca Vermeulen

Meer columns van en informatie over uitvaartverzorger Francisca Vermeulen, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Francisca Vermeulen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.