“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Beschuit met aardbeien

24 september 2015
Column 'Beschuit met aardbeien' van Yarden uitvaartverzorger Wim de Graaf.

In dit verhaal noem ik de personen voor de vorm maar even Janny en Ed. Ed had Janny laten beloven dat, mocht het ooit zover zijn en hij zou komen te overlijden, hij thuis zou worden opgebaard.

Tijdens de bespreking van de uitvaart van Ed noemde Janny dit dan ook meerdere malen. Zelf wilde ze dit ook graag. Ze zou zich zo schuldig voelen wanneer een thuisbaring, om wat voor reden dan ook, niet zou gaan lukken. Ik verzekerde haar dat we er alles aan zouden doen om de thuisopbaring voor elkaar te krijgen maar had wel meteen mijn bedenkingen.

Het was hartje zomer en ontzettend warm. Ed lag opgebaard in de woonkamer en met een buitentemperatuur van een kleine 30 graden moesten we het lichaam goed in de gaten blijven houden. Dagelijks ging ik bij Janny langs om de koeling en het lichaam van Ed te controleren.

Zondags vroeg in de ochtend werd ik gebeld door Janny. In paniek vertelde ze dat Ed nu toch wel duidelijk begon te verkleuren en dat hij wat klam aanvoelde. Mijn collega en ik snelden naar haar toe en verzorgden Ed opnieuw. Het duurde nog maar 1 dag tot de uitvaart. Al die tijd hadden we het gered, we zetten dan ook alles op alles om Ed ook de laatste dag thuis bij zijn Janny te houden.

Vanuit onze ervaring en kunde pasten we wat handige foefjes toe. Janny volgde in spanning het tafereel en keek ons, toen we bijna klaar waren, verwachtingsvol aan.

We vertelden haar dat Ed tot aan de plechtigheid thuis kon blijven. Zichtbaar opgelucht brak er een glimlach door op haar verdrietige, gespannen gezicht. Een last viel van haar schouders en ze fleurde helemaal op.

Janny gebaarde ons te gaan zitten en voordat ze verdween naar de keuken hoorden we haar mompelen over een traktatie als beloning voor het harde werken. Even later kwam ze terug met een versgezette pot geurende koffie en beschuit met heerlijke grote zoete aardbeien.

En zo veranderde een hectische, warme zondagochtend in een ochtend van voldoening en rust met een opgeluchte Janny en een frisse, opgeladen uitvaartverzorger.

Meer columns van Wim de Graaf

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverorger Wim de Graaf, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Wim de Graaf en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.