“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Bijna van m'n sokken gereden

7 april 2015
Column 'Bijna van m'n sokken gereden' van uitvaartverzorger Rob van der Waal.

Als wij met een overledene in een rouwauto vertrekken dan loop ik als uitvaartverzorger veelal een stukje voor de auto uit. Dit kan zijn vanuit het woonhuis naar het uitvaartcentrum of vanaf een kerk naar de begraafplaats of het crematorium. Hiermee vestigen we even de aandacht van de overige weggebruikers op de stoet, in de hoop dat we mogen rekenen op wat begrip. Daarnaast getuigt het van respect voor de overledene. Deze laatste reis dient immers waardig te verlopen, toch?

Voorrang verlenen

Enkele tientallen jaren geleden was het vanzelfsprekend dat de rouwstoet voorrang kreeg. Sterker nog, het was opgenomen in de wegenverkeerswet. Ongeveer vier jaar geleden is er een kleine aanpassing gemaakt in het verkeersreglement ten gunste van de stoet waarin staat dat, als alle auto’s in de stoet voorzien zijn van twee driehoekige en reflecterende vlaggen van 30 centimeter, er voorrang verleend dient te worden door overige weggebruikers.

Respect tijdens een uitvaart

Helaas geldt dit alleen op gelijkwaardige wegen. Dus niet bij stoplichten, een voorrangskruising, rotonde of uitrit en die kom je nou net nogal eens tegen onderweg. Hoewel ‘respect’ een woord is waar we de laatste tijd mee worden doodgegooid, om even dicht bij mijn vak te blijven, valt en staat daarmee wel een uitvaart.

Brullen met hoog toerental

Enkele weken geleden toen we bij het uitvaartcentrum met een stoet vertrokken, was er een weggebruiker die van mij een duidelijk gebaar kreeg om even te stoppen. Hij was zeker nog 150 meter verwijderd van de uitrit waaruit de stoet de weg op draaide. Toch was het voor deze bestuurder belangrijker zich langs de weg op draaiende auto’s te manoeuvreren, om mij vervolgens bijna van mijn sokken te rijden en zijn onvrede te versterken door zijn auto met een hoog toerental te laten brullen.

Racefanaat

Na de rouwrit spraken de mensen die in de stoet mee reden schande van deze racefanaat. Deze discussie heb ik aan mij voorbij laten gaan, het is immers niet de eerste keer dat ik dit meemaak, maar ik ben wel altijd blij dat dit soort praktijken mensen hoog zit.

Vertrouwen in de groep

Dit geeft mij een beetje vertrouwen dat er tussen dit gezelschap in ieder geval niemand zit die een dergelijke actie in z’n hoofd haalt. En vroeg of laat behoren ook heus de snelheidsduivels tot deze groep.

Andere columns van Rob van der Waal

De columns van Rob van der Waal en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.