“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Bijzondere uitvaart op een schip

17 november 2014
Lees hier de column 'Bijzondere uitvaart op een schip' van Yarden uitvaartverzorger Jolanda de Boer

Onlangs heb ik een zeer bijzondere uitvaart georganiseerd voor een meneer die altijd binnenschipper was geweest. Hij had verschillende boten en varen was echt zijn lust en zijn leven. De familie legde daarom de vraag bij ons neer of het mogelijk was om voor de crematie- plechtigheid een uur te varen met hun vader.

Na overleg met de familie besloten we om meneer eerst op het schip van de zoon te dragen, waarna de zoon met de naaste familie een uur ging varen. En het was zo bijzonder.

Op de dag van de uitvaart hebben we meneer uit het verzorgingshuis begeleid naar de rouwauto. Mijn collega John de Bruin (een kennis van de familie) reed de auto naar een kleine kade en daar lag, zoals afgesproken met de familie, de boot van de zoon. Samen met de naaste familie hebben we de vader op het midden van het dek neergezet met een paar prachtige bloemstukken eromheen.

Erehaag op het water

Toen voer de boot weg met de zoon als kapitein en de naaste familie op het dek of zittend bij de reling. Intussen waren er héél veel boten en kleinere bootjes aangekomen om in een soort van erehaag mee te varen aan weerszijden van het schip. Dit was voor de familie en voor John en mij zo’n bijzonder moment, echt kippenvel!

Met veel luchthoorn geschal naar het eindpunt

Op de helft van de vaartocht voer het schip onder een brug door. John wist waar deze brug was en daar zijn wij in de rouwauto naartoe gereden. Daar hebben we vanaf de brug foto’s gemaakt voor de familie. Vervolgens zijn we naar de steiger gereden waar de boot zou aanmeren na ongeveer een uur varen. Met veel luchthoorn geschal bracht de zoon zijn vader op dit bijzondere schip naar het eindpunt aan de kade.

'Adieu schipper, behouden vaart!'

Daarna heeft de familie, samen met ons, meneer de rouwauto ingedragen. Voor de naaste familie die meevoer op de boot was er een bus geregeld en vanaf daar hebben we een mooie rit gemaakt door het polderlandschap en langs het water. Na aankomst in het crematorium hebben we meneer naar binnen gedragen en was er een werkelijk prachtige afscheidsceremonie. Het water liep als een rode draad door de speeches en elke speech werd afgesloten met de passende woorden: “Adieu schipper, behouden vaart!”

Eer om erbij te zijn

De familie is zéér dankbaar dat we dit mogelijk konden maken en ze hadden geen passender en mooier afscheid van hun lieve vader kunnen wensen. John en ik vonden het geweldig, bijzonder, indrukwekkend en prachtig om dit te mogen regelen en te begeleiden. Het was echt een eer om hierbij te mogen zijn.

Wilt u meer weten van uitvaartverzorger Jolanda de Boer?

Bekijk haar persoonlijke pagina.