“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Boer in ruste

15 december 2014
Lees hier de column 'Boer in ruste' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

Midden in de kamer van de aanleunwoning, in de kring van zijn kinderen en kleinkinderen, staat het bed waarop hij ligt. Een pet op zijn hoofd. Samen met zijn zoon was hij veehouder op een grote boerderij met veel land. De zoon woont er nog met zijn gezin en hij wil dan ook dat vader bij hen thuis wordt opgebaard. Hij was er zo graag, op zijn geliefde boerderij.

Als ik daar kom, om de details van de begrafenis verder te bespreken, is de kleindochter bezig met het inlijsten van een foto van haar opa. Het wordt met de grootste precisie gedaan. Creatieve handen, zie ik. Ze vertelt dat ze graag knutselt.

Zelf iets maken kan ook

Ik vraag of er een tijdelijk steentje gemaakt moet worden voor het graf, zodat het niet naamloos is, totdat de grafsteen wordt geplaatst want dat duurt vaak een aantal maanden. In plaats van een tijdelijk steentje, kan ik ook een naamplaatje bestellen. "Maar zélf iets maken kan natuurlijk ook", zeg ik tegen de kleindochter. We spreken af dat ik gebeld word, als ik iets moet bestellen. Dat telefoontje blijft uit.

De vrijheid tegemoet

Als ik na het weekend nog even bij hen langsga, neemt de kleindochter me mee naar de schuur, of eigenlijk de vroegere stal wat nu werkplaats is. Trots laat ze me zien wat ze heeft gemaakt. Uit hout een wolk gezaagd, de namen van haar opa er in gebrand en daarnaast een tekening van een koe, zo één die in het vroege voorjaar de wei in gaat, de vrijheid tegemoet.

Voor haar opa

Op de dag van de begrafenis staat het klaar. De plaat op een paaltje geschroefd en glanzend gelakt. De kleindochter zet het kunstwerk bij het graf. Wat mooi, dat ze dit kon doen voor haar opa, die haar heeft zien opgroeien, met wie ze meeging in de wei, de kalfjes voerde en het gras ging maaien...

Haar opa, de boer in ruste.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.