“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Boerenkar en theezakje

17 februari 2015
Lees hier de column 'Boerenkar en theezakje' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

“We hadden niet gedacht hoor, dat hij nu al zou gaan, hij was een boom van een kerel, 92 jaar is hij geworden. Je moet weten dat we geen doorsnee familie zijn en we houden helemáál niet van formeel gedoe. We willen vader een mooie uitvaart bezorgen en hebben al wat dingen bedacht.”

Inmiddels ben ik nieuwsgierig. Onder het genot van een kopje thee, het enige wat vader dronk, luister ik. Op tafel een schaaltje met kersenbonbons. Een kast in de woonkamer staat vol met trofeeën, wisselbekers en medailles. Aan de wand hangt een prachtig schilderij van een paard.

De familie vertelt dat vader niet slechts een paardenliefhebber was, maar dat hij ook concoursen reed en naast paardenfokken altijd veel landwerk deed met het paard. “Altijd liepen er paarden in de wei bij de boerderij, zelfs nu nog. En in het voorjaar dansten de veulens, zo’n prachtig gezicht.”

 “Hebben jullie ook een kaart met een paard erop?” “Nee, maar zouden we een foto van dat schilderij op de voorkant van de rouwkaart kunnen laten drukken?”

Van het schilderij wordt een foto gemaakt en per mail naar onze eigen drukkerij gestuurd. Het wordt  een hele persoonlijke rouwkaart. “En we willen dan graag met de kist en paard en wagen van de kerk naar de begraafplaats.”

Het paard staat voor de kerk, ingespannen voor de geel met rode boerenkar. De kinderen en kleinkinderen zetten de blankhouten kist met alle bloemen op de wagen. Zoals hun vader hen vroeger op de boerenkar naar het land reed, zo brengen ze nu, met de zon op hun gezicht, hun vader en opa naar zijn laatste rustplaats.

Kalm stapt het paard door het dorp, maar de tijd dringt en de kinderen manen de koetsier aan om vaart te maken. Zo gaan ze, op een drafje naar de begraafplaats.

Nadat de kist is gedaald in het graf worden er geen schepjes zand op de kist gestrooid maar theezakjes. Bij het hek staat een grote mand met vaders favoriete kersenbonbons. Nog voordat ze zijn opgegeten toveren ze al een glimlach op ieders gezicht.

Een tedere herinnering na zo’n bijzondere dag.

Meer columns van Grietje van Selst

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.