“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Begraven of cremeren

22 november 2016
Een column van Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Al millennia lang zijn begraven en cremeren de belangrijkste vormen van lijkbezorging in onze streken. Het is een heel persoonlijke en vaak weloverwogen keuze. Iets wat je met je partner, kinderen of familie bespreekt. Zo kan het voorkomen dat je in de loop van de tijd je keuze wil bijstellen, om wat voor reden dan ook.

Zo kreeg ik het verzoek van Cora om bij haar thuis te komen. Ze was van gedachten veranderd over haar uitvaart en wilde dit bespreken. Ze wilde op korte termijn een afspraak maken aangezien ze wist dat ze niet meer zoveel tijd had. Cora en Willem waren er destijds van overtuigd dat ze na hun dood gecremeerd wilden worden. Dit hebben ze destijds zelfs vastgelegd. Maar na het zien van een documentaire over cremeren, heeft Cora haar mening bijgesteld. Ze was er heel duidelijk over: “Ik heb er nog eens heel goed over nagedacht en kom tot de conclusie dat ik uiteindelijk tóch begraven wil worden.” Met ons drietjes hebben we hierover nog uitgebreid gesproken. Inmiddels had Cora ook al besloten waar ze begraven wilde worden. Samen met Willem is ze gaan kijken. “Een mooi plekje onder een boom, waar ’s ochtends de vogels de nieuwe dag weer inluiden. Ik ben dol op dieren en heb daarom gekozen voor een begraafplaats aan de rand van het bos. Hopelijk huppelt er dan nog eens een konijntje over mijn graf.”

Na ons gesprek ging de gezondheid van Cora snel achteruit. Ze is begraven op het plekje waar ze dikwijls met Willem en hun hondjes is geweest. “Ik kan het gewoon niet bevatten dat ze er niet meer is.” Willem probeert, tussen de tranen door, zijn gevoelens te uiten. Hij is overmand door verdriet. “Heel fijn vind ik dat Cora zo duidelijk is geweest in hoe ze haar uitvaart wilde vormgeven. En dat het zo ook is gegaan. Iedere dag ga ik bij haar op bezoek met Puk en Mini. Ze weten het al precies. Als we de begraafplaats aflopen mogen ze rennen in het bos. Het bos met al haar dieren, waar Cora zo dol op was.”

Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Dit artikel is, voorzien van andere namen, gepubliceerd met toestemming van de familie.