“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Dankbetuiging

22 november 2016
Een column van Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Het is een mooie zomerse dag als ik op pad ga naar Zelhem. Daar heb ik afgesproken in het ouderlijk huis van Olga. Enkele weken geleden was de uitvaart van haar moeder Dina. Vanochtend praten we met elkaar na en breng ik de dankbetuigingen.

Als ik het pad oploop zie ik al dat de woning voor een deel leeg is. Voordat ik kan aanbellen zwaait de deur open. Het weerzien is hartelijk en fijn. Ook Bart, de echtgenoot van Olga, is aanwezig. “Je hebt geluk dat de stoelen er nog staan. Binnenkort worden de meubels opgehaald, zodat we het huis gereed kunnen maken voor oplevering aan de woningstichting.”

Wat mij direct opvalt zijn de lege boekenkasten. Dina hield van boeken en van lezen. Het was haar lust en haar leven. Taalkundig was ze heel goed onderlegd. Onjuist gebruik van de Nederlandse taal of spelfouten werden direct door haar gecorrigeerd. Zo maakte ze veel aantekeningen over de boeken die ze las. Ook deze aantekeningen zijn allemaal zorgvuldig bewaard gebleven.

“Alle boeken hebben een nieuwe bestemming gekregen”, zegt Olga. “Dat was voor mij het moeilijkste moment. Dozen vol hebben we weggebracht. Toen de kasten leeg waren voelde het anders in huis, leeg... Het was ineens niet meer mijn ouderlijk huis: de ziel was verdwenen.”

De liefde die Dina had voor boeken, taal maar ook toneel is prachtig geïllustreerd in een cartoon die op de voorzijde van de rouwkaart is gedrukt. Eén prent waar Dina heel gelukkig tussen stapels boeken zit in het theater “Ik vind de kaart nog steeds zo mooi en we hebben er veel positieve reacties op gekregen. Ik weet zeker dat mijn moeder het zo had gewild.”

Op de dankbetuiging is een foto van Dina gedrukt, waarop ze het glas heft. “Hiermee sluiten we het heel goed af. Mijn moeder heeft een mooi leven gehad en daar zijn we dankbaar voor. Na de afscheidsplechtigheid hebben we op haar leven geproost. Het was fijn dat er zoveel belangstellenden waren. Dat heeft ons enorm goed gedaan. Dat willen we nogmaals laten blijken met deze dankbetuiging. Proost: op het leven!”

Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Dit artikel is, voorzien van andere namen, gepubliceerd met toestemming van de familie.