“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Dit is het!

11 november 2016
Lees hier de column 'Dit is het!' van Yarden uitvaartverzorger van Karin van Hattem.

Terwijl ik met de echtgenote van de overledene naar de tuin kijk, alwaar de bloemen prachtig bloeien en het lentegroen volop aanwezig is, zegt ze zachtjes; “Ik wil hem graag hier in de woonkamer opgebaard hebben met het gezicht naar onze tuin, want hij hield zo van alles wat er in staat.”

Later in het gesprek komt nog duidelijker naar voren hoe haar man hield van de natuur, het aardse en het pure. Geheel passend wil zijn echtgenote dan ook graag dat haar man wordt begraven op een natuurbegraafplaats.

Een plek in de zon

De volgende dag ga ik samen met haar naar de natuurbegraafplaats om een mooie plek voor het graf uit te zoeken. We lopen in wandeltempo door het bos. De geur van het bos en het geluid van de vogels geven me een rustig gevoel. Maar ondanks dat begin ik mij zorgen te maken. Hoe vinden we in dit grote bos een geschikte plek? Hoe bepaal je dat? Hoe kan ik mevrouw helpen om de keuze wat minder moeilijk te maken? Terwijl ik mij dat afvraag, merk ik ineens dat ik alleen ben. Ik kijk achter me en zie haar staan. Een heel pad terug. Terwijl ik naar haar terugloop, zie ik waar ze naar kijkt. Een open plek tussen een verder dicht bos. En precies op de open plek schijnt het licht van de zon die zich net achter de wolken laat zien. Voor ik bij haar ben, roept ze; “Karin, dit is het!” Ik kom naast haar staan en kijk naar haar stralende gezicht. “Kom”, zeg ik en trek haar mee naar de open plek. De warmte van de zon op mijn gezicht maakt dat ik het meteen met haar eens ben.

Drie dagen later lopen we in besloten kring naar de bewuste plek in het bos. De dag was fris en bewolkt. Maar bij aankomst op de open plek, begint de zon te schijnen. Met elkaar leggen we haar man in het graf. “Met het gezicht naar het oosten alsjeblieft”, zegt ze. “Dan kan hij elke dag de zon zien opkomen”.

Karin van Hattem

De columns van Karin van Hattem en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Karin van Hattem

Bekijk haar persoonlijke pagina.