“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Drie generaties aan het strand

10 november 2016
Column 3 generaties aan het strand; van Yarden uitvaartverzorger Rita Markslag.

De zee en het strand hadden voor haar en haar familie, met name voor haar dochter en kleindochter, een bijzondere betekenis. Het thema rond haar plechtigheid was dan ook strand en zee.

Haar kist werd door haar familie in de aula voorzien van schelpen, zand, schilderijen door henzelf gemaakt en foto’s waar ze met elkaar op stonden, met als achtergrond, u raadt het al, de zee.

Foto’s waarop ze met haar dochter en kleindochter op stond. Prachtige foto’s met rode wangen en zand in het haar of turend over de witte schuimkoppen van de golven. Lachende gezichten, blote voeten en wapperende haren. Drie generaties op het strand.

Langs het strand

Ze zochten de mooiste schelpen en stenen. De lange wandelingen langs de vloedlijn waren perfect voor fijne gesprekken. Maar ook waren ze, tijdens zo’n lange wandeling of hun strooptocht naar de schatten van de zee, wel eens gewoon stil. Stil met hun eigen gedachten en wensen.

“Veel plezier maken. Veel samen zijn. Veel herinneringen maken. Met elkaar”. Het werd voor hen alle drie afzonderlijk bijna een persoonlijke missie. Agenda’s werden naast elkaar gelegd en weekenden werden ervoor vrijgehouden.

Eigen gedicht

Tijdens de plechtigheid werd er door de kleindochter een zelfgemaakt gedicht voorgedragen. Zo bijzonder, dat ik haar heb gevraagd of ik het met u mocht delen. En dat mocht. De golven dansen melodieus in de windsamen lopen ze over het strandeen vrouw, en een kindHet ruisende water, de zilte lucht;mijn hand in de jouweDe golven dansen melodieus in de windsamen lopen ze over het zandhun handen gevuld met schelpen, gelukgevormd door de zoute zeeDe golven dansen woest in de windsamen lopen ze langs het getijDe wind wakkert aanjouw hand in de mijne;we blijven even staanDe golven dansen melodieus in de windIk sluit mijn ogen: de zilte lucht, het ruisende waterHet kind loopt verderschelpen in haar handen, voor later

Merel Fekkes

Meer columns van Rita Markslag

De columns van Rita Markslag en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.