“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Dubbel

10 november 2016
Column Dubbel; van Yarden uitvaartverzorger Wim de Graaf.

Ze legde haar hand op zijn foto. Met betraande ogen keek ze me aan en vertelde mooie verhalen en lieve anekdotes over haar man.

Hij was al geruime tijd ziek. Ook al weet je dat je geliefde binnenkort zal overlijden, op het moment dat het zover komt het toch nog altijd onverwacht.

We spraken verder over haar man en de wensen ten aanzien van zijn uitvaart. Haar telefoon ging en al snel kreeg ik in de gaten dat het mis was. Toen ze voorzichtig weer ging zitten keek ze me met grote ogen aan. “Mijn moeder is zojuist plotseling overleden”, zei ze.

Inspelen op de situatie

"Wat nu", dacht ik. De uitvaart van haar echtgenoot verder bespreken had geen zin. Er speelden nu zoveel dubbele emoties en gevoelens. Mijn bovenkamer draaide voor heel even overuren maar al snel deed ik haar een logisch voorstel.

Haar moeder woonde in het westen. Hoe mooi zou het zijn om haar moeder door ons te laten ophalen, te verzorgen en over te brengen naar het uitvaartcentrum waar ook haar echtgenoot lag opgebaard. Ze kon haar tijd maximaal gebruiken om bij zowel haar echtgenoot maar ook bij haar moeder te zijn. Het zou haar veel heen- en weer gereis schelen. Iets wat ik, gezien het grote verdriet, ook echt niet verantwoord achtte.

De volgende dag ging ik samen met haar naar het uitvaartcentrum. Haar echtgenoot en haar moeder hadden uiteraard niet dezelfde wensen maar ook niet dezelfde vrienden en kennissen. Een gezamenlijke dienst was dan ook geen optie.

Passend afscheid

We zochten een crematorium, centraal gelegen, en organiseerden 2 verschillende plechtigheden achter elkaar. Zo kreeg zowel haar geliefde echtgenoot als haar lieve moeder een eigen waardig afscheid, passend bij hun verschillende, eigen karakters.

Op de dag van de uitvaarten vertrokken we naar het crematorium. De 2 verschillende rouwauto’s voor ons. Ze wist precies wie in welke auto lag en verloor beide auto’s geen moment uit het oog. “Bijzonder hè”, zuchtte ze.

Het voelde voor mij al zo dubbel, laat staan hoe dubbel vreemd en dubbel verdrietig het voor haar moest zijn. “Heel bijzonder”, antwoordde ik dan ook maar zacht.

Meer columns van Wim de Graaf

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverorger Wim de Graaf, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Wim de Graaf en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.