“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Durf te sterven

7 mei 2017
Een boekbespreking van Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg. Dorenda Brinkman beschrijft in dit boek de laatste momenten van haar partner met alvleesklierkanker.

Boek van de maand juni 2016: Durf te sterven 

'We wandelen een kort rondje door de wijk en als we zwijgend naast elkaar lopen begint Henk te neuriën.

Ik vraag hem of hij gelukkig is. ‘Zeker,’ zegt hij. ‘Ik ben gelukkig dat ik deze dag heb gered. Dat ik straks dood mag gaan en dat ik het zelf mag doen. Ik zie hooguit op tegen de emoties van anderen, maar ben nieuwsgierig naar wat me te wachten staat.’ 

Hij zegt het met een stralende glimlach. Hij meent het echt en ik kan niet anders dan blij voor hem zijn.'

Zo beschrijft Dorenda Brinkman de laatste momenten van haar levenspartner Henk Timmermans, die – met de dodelijke alvleesklierkanker onder de leden – zelf de regie bepaalt van zijn finale tegen Magere Hein. Henk was een gewone, bijzondere man, tijdens zijn leven én op weg naar ‘nieuwe verten’. Zijn ongewone gedachten openbaarde Henk in een serie e-mails, waarin hij iedere week zelf zijn naasten informeerde over zijn ziekte. Zo maakte hij iedereen deelgenoot van zijn visie op het leven, de dood en alles daartussen en omheen.

Pen gedoopt in azijn

Henk heeft met zijn updates vele mensen geïnspireerd, gerustgesteld en aan het praten gekregen over de dood en het leven. De vele reacties op zijn ‘columns’ verbaasden hem; reacties vol bewondering, maar soms ook met boosheid, verontwaardiging en verzet. Henk kon met zijn pen gedoopt in azijn, zoals hij dat zelf noemde, afwisselend scherp, cynisch en confronterend, zonder ook maar iets te vermijden, schrijven over onderwerpen die anderen liever lieten liggen.

Niet bang voor de dood

Het is nooit Henks intentie geweest om deze verhalen te schrijven voor een groter publiek dan de ontvangers van de e-mails. Toch heeft Dorenda er voor gekozen een deel van zijn e-mails te publiceren. Dit naar aanleiding van de uitzending van DWDD met René Gude (Denker des Vaderlands in 2014, overleden 13 maart 2015) waarin hij sprak over zijn leerproces om niet bang te zijn voor de dood, maar ook televisieprogramma’s met diverse discussies tussen voor- en tegenstanders van euthanasie. 

Durf te sterven is te koop voor € 17,50 bij Yarden & Weber uitvaartzorg. 

Voor meer informatie telefoon: 06-50686622 of bezoek Afscheidswinkel ’t Moment, Venne 107c in Winschoten.

Francien Weber, uitvaartondernemer Yarden & Weber Uitvaartzorg