“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Anja wilde haar eigen lila dekbed

16 juni 2016
Column 'Anja wilde haar eigen lila dekbed' van John Heskes, uitvaartverzorger bij Yarden & Heskes Uitvaartzorg Hoek van Holland-Wassenaar.

Mariëlle zocht een paar weken geleden contact met mij. “Mijn moeder gaat overlijden en wil graag haar uitvaartwensen bespreken. Zij vindt het belangrijk dat de uitvaart naar haar idee wordt ingevuld en wil ons, de kinderen, niet belasten met de regeling van haar uitvaart.”

Die donderdag meldde ik mij bij Anja, haar zoon Martijn en dochter Mariëlle. Anja lag in haar ziekenhuisbed in de woonkamer. Een humorvolle, krachtige vrouw met een duidelijk eigen wil. Al snel werd duidelijk dat het niet ging om een voorbespreking van haar uitvaartwensen, maar om het regelen van haar uitvaart. Op dinsdag zou zij in haar geliefde thuisomgeving door euthanasie komen te overlijden.

'De kist moet goedkoop, ik lig er maar even in'

Anja gaf aan thuis te willen worden opgebaard, haar sokken aan omdat ze altijd koude voeten had en bij voorkeur onder haar eigen favoriete lila-kleurige dekbed. Op mijn aangeven dat een opbaring op haar eigen bed hierbij mogelijk was, reageerde zij enthousiast. “Dan kan ik toch nog een paar nachten in mijn eigen bed liggen.” “Overigens de kist moet goedkoop zijn”, zei Anja, “ik lig er toch maar even in.”

Vervolgens maakte zij kordaat haar eigen keuze voor het crematorium, het rouwbezoek dat thuis moest plaatsvinden, de rouwkaart, de advertentie voor de krant, de muziek en allerlei andere zaken van belang voor de invulling van de uitvaart. Bij het afscheid gaf ik met een brok in de keel aan blij te zijn haar nog te hebben mogen ontmoeten en wenste haar sterkte voor de dagen erna. Thuis gekomen ging ik gelijk met de tekst en de vormgeving voor de rouwkaart aan de gang. Anja wilde deze nog zien en na een paar kritische correctierondes ging zij uiteindelijk akkoord met haar eigen overlijdensbericht.

Vredig op haar lila dekbed

Op dinsdag belde Mariëlle mij dat haar moeder Anja wasoverleden. Ik pakte mijn spullen en reed naar Anja’s thuis. Daar aangekomen werd ze net op haar eigen bed gelegd nadat zij door de thuiszorg en haar kinderen was verzorgd. Goh wat zag ze er, liggend onder haar geliefde lila dekbed, vredig en rustig uit.

Vrijdagavond vond het rouwbezoek plaats. De bezoekers troffen de familie dankzij het mooie weer in de tuin en namen afscheid van Anja, die inmiddels in een zee van lila bloemen lag. De dag erop sprak ik Mariëlle. Zij gaf aan het rouwbezoek als zo bijzonder te hebben ervaren. Zondag heb ik met Mariëlle en haar broer de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. Onder het genot van een kop koffie Martijn geholpen bij zijn dankwoord en de tekst doorgenomen, die ik namens een vriendin van Anja moest voorlezen tijdens de uitvaartplechtigheid.

Het was goed zo

Op de dag van de uitvaart hebben we Anja met hulp van haar kinderen in de kist gelegd. Anja lag op haar eigen kussen, onder haar eigen lila dekbed. Het was goed zo. In het crematorium luisterden we naar Anja’s muziek, de emotionele woorden uitgesproken door haar kinderen en keken we naar mooie beelden uit haar leven. Na afloop schudde Martijn mij stevig de hand en gaf aan dat ik voor hen de uitvaart ‘luchtiger’ had gemaakt. Mariëlle gaf me een ‘hug’ en bedankte me dat haar moeders zo gewenste afscheid tot in de details had geklopt. Wat is dit toch een fantastisch mooi vak!!!

John Heskes is uitvaartverzorger bij Yarden & Heskes Uitvaartzorg.

Over John Heskes

Uitvaartverzorger John Heskes Ik geef u de ruimte voor uw eigen ideeën. Maak kennis