“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Familie: je moet het ermee doen…

23 maart 2016
Wat u kunt doen voor uw eigen uitvaart als er spanningen in de familie zijn? Een column van Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o

In het brancheblad Uitvaartzorg van deze maand wordt aandacht besteed aan familieverbanden. Een onderwerp waar ik in de dagelijkse praktijk veel mee te maken heb, met name als het allemaal niet zo soepel loopt. Pijnlijk, want er is al verdriet over het verlies van een dierbare en daar komen dan de onderhuidse spanningen met betrekking tot de familierelaties bij. 

Hoe kun je daar nu op voorhand richting aan geven?

Een van de middelen die ik steeds vaker bij een regeling aantref is een levenstestament als voorloper op het testament. In een levenstestament wijs je één of meerdere personen aan die je onvoorwaardelijk vertrouwt. Zo geef je in dit testament aan hen een volmacht om je wensen op medisch gebied kenbaar te maken en om goede zorg te organiseren. Daarnaast geef je een volmacht om je vermogen te beheren, waarbij je uitgebreide instructies kunt geven over de wijze waarop dit dient te gebeuren. Op deze wijze zorg je voor rust rond je sterfbed. 

Een testament is de schriftelijke, wettelijke beschikking waarbij iemand verklaart wat er na zijn of haar dood moet gebeuren. Beide testamenten dienen door een notaris te worden opgesteld.

Wil je het wat informeler regelen? 

Dan kan dat met een codicil. Een codicil is een document waarin je bepaalt wie er bepaalde inboedelgoederen, sieraden of kleding krijgt na je overlijden. Een codicil is géén alternatief voor een testament en is een  wilsbeschikking die niet door de notaris is gemaakt. 

Een codicil moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

Het moet handgeschreven zijn, voorzien zijn van een datum èn een handtekening. In een codicil kun je ook je uitvaartwensen vastleggen. 

Als je dit moeilijke kost vindt dan kun je bij Yarden je uitvaartwensen vastleggen met hulp van een uitvaartconsulent. De consulent is een deskundige, objectieve vrijwilliger die je inspirerende tips en bruikbare suggesties over afscheid kan geven. 

Op yarden.nl/uitvaartconsulent kun je heel gemakkelijk een afspraak met een uitvaartconsulent maken. Of kom naar Afscheidswinkel ’t Moment in Winschoten voor een afspraak met mij. 

Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o.