“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een hart als aandenken

24 september 2015
Column 'Een hart als aandenken' van Yarden uitvaartverzorger Wim de Graaf.

Myrthe was in haar vrije uren vaak te vinden in de gymzaal. Het was voor haar ouders dan ook niet meer dan logisch om haar tijdens de uitvaartdienst in ‘haar’ gymzaal op te baren.

Onze ervaring leert dat wanneer er iemand overlijdt die zo verschrikkelijk jong is, een groot aantal mensen de uitvaartdienst willen bijwonen. Net als de ouders van Myrthe vond het bestuur van de plaatselijke gymnastiekvereniging het logisch dat de gymzaal werd gebruikt voor de uitvaartdienst. Zo zouden een kleine duizend belangstellenden met gemak het afscheid van haar kunnen bijwonen.

Ze lag in een immens hart van kaarslicht

Door haar prachtige lange zwarte haar, de witte kist omringd door de vele witte bloemen en haar witte kleding deed het bijna denken aan het sprookje van sneeuwwitje. Haar vriendinnen hadden met maar liefst vierduizend waxinelichtjes een groot hart rondom de kist gevormd. Het licht in de gymzaal werd gedimd en zo lag ze in een immens hart van kaarslicht.

Volledig in het teken van Myrthe

Dit maakte het, ondanks het intens verdriet, tot een prachtig tafereel wat op iedereen een diepe indruk maakte. Direct na de plechtigheid schoten veel mensen me even aan en vertelden hoe diep ontroerd ze waren door dit emotionele maar prachtige afscheid. Nog nooit eerder hadden ze zo’n afscheid meegemaakt. Een dag wat zo volledig in het teken had gestaan van Myrthe, van wie zij was, van wat haar bezighield.

Een blijvende herinnering

Ik ben een aantal weken later teruggegaan om te vragen hoe men dit bijzondere afscheid had beleefd. De meiden uit de gymzaal kwamen direct naar me toe en sleurden me mee naar de plek waar de kist van Myrthe had gestaan. Door de hitte van de duizenden waxinelichtjes was het grote hart voor altijd in de vloer gebrand.

Als blijvende herinnering zal deze afdruk aan Myrthe blijven bestaan. Haar afdruk in ‘haar’ gymzaal.

Meer columns van Wim de Graaf

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverorger Wim de Graaf, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Wim de Graaf en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.