“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Het stormt

30 november 2015
Voorbereiden op de dag die komt. Hoe vaak heeft u het met uw geliefde over de dag van de uitvaart? Een column van Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o.

Op het moment dat ik deze column schrijf giert de wind door onze mooie provincie. Het stormt, code oranje hoor ik op de radio. Het is een manier van de natuur om alle dode takken en bladeren op te ruimen.

Bloemen en kaarsen tegen geweld

In de wereld stormt het ook… De aanslagen in Parijs zorgen voor een stortvloed van reacties over de hele wereld. Iedereen is geschokt en wil laten blijken dat men het verliezen van veiligheid, vrijheid en vrede door deze acties niet kan toestaan. Hoe het verder zal gaan weet ik niet maar het zien van een kort filmpje op facebook geeft mij hoop. Het is een klein jongetje die in een gesprek met zijn vader tot de conclusie komt dat bloemen en kaarsen het beste antwoord tegen het geweld zijn. Zolang er mensen zijn die willen geloven in het goede van de ander is er hoop voor de gehele mensheid.

Voorbereiden op de storm

Als er iemand overlijdt, stormt het ook in je eigen leven. Op het moment dat je weet dat iemand ernstig ziek is, kun je je voorbereiden op wat komen gaat. Net zoals je je voorbereidt op een storm. Samen nog eens nakijken of alles wel goed geregeld is. Maar dat is eigenlijk het makkelijkste stukje. Durf je samen ook te praten over de dag van de uitvaart?

De storm komt, vroeg of laat

Adelheid Roosen, een bekende actrice, spreekt in de nieuwe campagne van Yarden over haar moeder. Zij had Alzheimer en op het moment van overlijden was niet duidelijk wat er moest gebeuren: begraven of cremeren? Dat is een vraag die je liever niet op dat moment wilt beantwoorden. De campagne roept veel reacties op. Ook van mensen die het niet kunnen waarderen dat er zo duidelijk wordt gezegd dat we allemaal dood gaan. Toch is het zo en ik hoop dat u zich voorbereidt op deze storm die vroeg of laat komen gaat.

In Afscheidswinkel ’t Moment in Winschoten ben je welkom om te praten over jouw voorbereiding.

Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o.