“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Hoge uitvaartkosten - hoe voorkom ik verrassingen achteraf?

27 juli 2015
Wist u dat er 2 verschillende manieren zijn waarop uitvaartondernemingen de prijs van een uitvaart bepalen? Er zijn ondernemers die vaste tarieven hanteren en ondernemers die met een uurtarief werken.

Geschrokken van de prijs

Van de week sprak ik een mevrouw die erg geschrokken was van de prijs van nagedachteniskaartjes bij een collega ondernemer. Het waren prachtige kaartjes geworden, dat wel, maar voor haar gevoel met bijna € 5 per stuk erg duur. Mevrouw had zich niet gerealiseerd dat de betreffende uitvaartondernemer twee uur in rekening zou brengen voor het samen opstellen van de tekst voor het kaartje.

Onaangename verrassing

Haar aanvankelijke gevoel goed geholpen te zijn bij het maken van het kaartje, werd opeens een onaangename verrassing toen ze de rekening zag. Maar ook het bieden van ondersteuning bij het aanleveren van de muziek bij het crematorium en het schrijven van tekst voor de afscheidsdienst waren kostenposten die niet als zodanig in de begroting vermeld stonden, maar wel in rekening gebracht waren. \

Kosten achteraf in rekening

Veel nabestaanden realiseren zich bij het kiezen van een uitvaartondernemer niet dat er ondernemers zijn die met een uurtarief werken en gewerkte uren achteraf in rekening brengen. In het voorbeeld van de nagedachteniskaartjes stond er weliswaar een post voor de kaartjes in de begroting vermeld, maar dat bleken alleen de materiaalkosten te zijn en dus niet het uurloon voor het schrijven van de tekst.

Alle kosten inbegrepen

Een tarief in de begroting van Yarden & Golsteijn, van bijvoorbeeld € 250 voor 100 nagedachteniskaartjes, betekent dat alle kosten zijn inbegrepen, zowel het materiaal als de gewerkte uren. U kunt er van uitgaan dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht als een uitvaartverzorger twee uur samen met u aan het werk is om de tekst op te stellen.

Transparante kostenbegroting

De ervaring van deze mevrouw leert maar weer eens dat het werken op basis van uurtarief door de uitvaartverzorger flink in de papieren kan lopen. En met alle achteraf in rekening gebrachte uren, bleek de uitvaart veel duurder uit te vallen dan de aanvankelijke begroting deed vermoeden. Dus als u verrassingen achteraf wil voorkomen, kies dan voor een onderneming die met vaste tarieven werkt en een transpartante kostenbegroting vooraf voor u kan opstellen.

Andere columns van Ingrid Golsteijn

Ingrid Golsteijn is uitvaartondernemer bij Yarden & Golsteijn, Uitvaartzorg Sittard - Geleen. Lees ook haar andere columns:

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Ingrid Golsteijn?

Meer over Ingrid Golsteijn