“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Ikke sef doen

16 februari 2016
Verlies van uw partner? U hoeft dit niet alleen te verwerken. Een column van Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o

De bovenstaande zin is uitgesproken door een 2-jarige die het ‘zelf wil doen’. Het zit al vroeg in ons, we willen zelf alles oplossen, ook al zijn we daar niet altijd toe in staat.

Als je partner overlijdt dan sta je er alleen voor, ook als je gezegend bent met lieve mensen om je heen die alles voor je willen doen en regelen. Hoe moeilijk dat kan zijn, is voor iedereen verschillend. Je kent vast het oude tegeltje wel:  ‘Van het concert des levens, krijgt niemand een program’. Zo is het natuurlijk ook, je moet zelf de antwoorden vinden als je een dierbare verliest. Wat kan het dan helpen als je mensen treft die in een vergelijkbare situatie zitten.

Extra aandacht

Afgelopen zondagmiddag op Valentijnsdag heb ik dat beleefd tijdens de bijeenkomst voor nabestaanden bij Yarden & Weber die in 2015 een partner verloren. Het was een mooie herdenkingsmiddag op de dag dat geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. De bezoekers gaven elkaar inzichten en deelden hun ervaringen. Daar wordt je sterker van.

Hulp bij sterven

Onlangs was op televisie een documentaire over de Levenseindekliniek. Nederland heeft een euthanasiewet die er zorg voor draagt dat er heel nauwkeurig wordt omgegaan met de hulp bij sterven. De Levenseindekliniek staat ook voor deze hulp en draagt bij aan de discussie over ondragelijk lijden. Vooral de vraag of ondragelijk lijden ook in geval van psychische ziekten zo is, stond centraal. Ik was onder de indruk van de situaties en meningen van de betrokkenen zonder hierover een oordeel te geven. Het waren stuk voor stuk dappere mensen.

Uitburgeringscursus

In mijn column van vorig jaar februari  met als titel ‘Einde aan een taboe’ heb ik ook over euthanasie geschreven en daarbij dokter Swaab aangehaald.  Hij pleit voor een ‘uitburgeringscursus’, waarin artsen het gesprek aangaan met hun patiënten over hun wensen. Zo’n cursus is geen gekke gedachte zeker niet als de achterblijvers betrokken worden. Op de website: www.uitburgeren.nu staat veel informatie en persoonlijke verhalen.

Afscheid en herinneren

In onze Afscheidswinkel ‘t Moment ligt ter inspiratie een boekje klaar: Trends in afscheid en herinneren, over betekenisvol leven en sterven in de 21e eeuw. Naast dit boekje kunnen wij helpen bij allerlei vragen waar je tegen aan loopt. Ook voor praktische zaken, als administratie beschikken wij over adressen van mensen die u daarbij kunnen helpen.

Ik zie onze hulp als een soort programmaboekje bij het concert des levens… Dan wordt ‘ikke sef doen’ ook werkelijkheid. 

Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o