“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

En ineens is het voorbij

10 november 2016
Column En ineens is het voorbij; van Yarden uitvaartverzorger Francisca Vermeulen.

Je bent jong, woont samen met de liefde van je leven in een prachtig droomhuis, je hebt een leuke baan en dan ineens ben je er niet meer.

Plotseling

Dit overkwam een jonge vrouw. Haar vriend was plotseling overleden. ‘s Morgens zeg je elkaar gedag, geeft elkaar nog een dikke zoen en ga je naar je werk. ‘s Avonds thuisgekomen tref je je vriend aan op bed. Er is duidelijk wat aan de hand. Ambulance bellen. Met spoed naar het ziekenhuis maar helaas… alle medische hulp mag niet meer baten. Artsen, verpleging en familie staan stil en machteloos rond het ziekenhuisbed.

Hoe verwerk je dit immense verlies? Hoe kan dit toch zomaar gebeuren? Hoe nu verder? Hoe regel je in hemelsnaam een uitvaart... Hoe? Niemand heeft het antwoord. Familie, vrienden, buren en collega’s. Iedereen diep geschokt, ontzet en verdrietig. Tranen rollen over wangen, woorden schieten tekort. De niet gevonden juiste woorden worden een omhelzing, een knuffel. Troost wordt gevonden in elkaars armen.

Maar toch.

Toch blijven de lieve herinneringen, de leuke anekdotes. Natuurlijk ook de humoristische filmpjes en de gekke selfies.Toch ook weer een glimlach bij het zien van die mooie foto.Toch ook een troostend woord van… ach, van zovelen.Toch ook een prachtige afscheidsdienst en de met zoveel zorg uitgekozen muziek. Muziek met zoveel mooie, emotionele herinneringen.Met zorg uitgesproken woorden. Uitgesproken door allen die hem dierbaar waren.Toch ook zoveel mensen die afscheid van hem willen nemen. Toch ook dankbaarheid.

Dankbaar.

Dat je elkaar hebt ontmoet.Dat je elkaar mocht leren kennen.Dat je als collega’s met elkaar hebt mogen werken.Dat zoveel mensen aan hem en aan jou denken na zijn overlijden.

Het leven is dan wel ineens voorbij maar toch… is er nog zoveel wat blijft.

Meer columns van Francisca Vermeulen

Meer columns van en informatie over uitvaartverzorger Francisca Vermeulen, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Francisca Vermeulen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.