“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Jeltje blijft thuis

22 november 2016
Een column van Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Het is woensdag, eind van de middag. Aan de telefoon spreek ik met Andries. Hij vertelt mij dat zijn vrouw Jeltje is overleden. “Ik heb haar gevonden in onze tuin. Ze was bloemen aan het plukken. De snoeischaar en de al afgeknipte bloemen heeft ze laten vallen.”

Drie kwartier later komen we aan bij de woonboerderij van Jeltje en Andries en rijden het erf op. Andries komt al naar buiten om ons te ontvangen. Binnen aan de tafel zitten Rein (17), Maartje (15) en Nick (12). Er heerst een enorme stilte van ongeloof en verdriet. Maartje wijst naar een grote vaas op het aanrecht. “Kijk, mama wilde een boeket uit de tuin plukken voor op tafel. Ze zorgde altijd voor gezelligheid in huis. Maar dit keer is het helemaal misgegaan.” Maartje rent huilend de keuken uit, de deur slaat hard dicht.

In één klap is het ‘bruisende’ gezin, met 3 tieners, ontwricht. Niemand heeft dit zien aankomen en toch is het gebeurd. Inmiddels is Maartje weer bij ons aangeschoven. Andries en de kinderen zijn heel duidelijk, Jeltje moet thuis blijven. We bespreken de mogelijkheden voor de thuisopbaring en gedurende het gesprek zie ik een vorm van opluchting ontstaan.

“Is het niet mooi als we mama in de serre op een bed leggen?”, vraagt Rein zich ineens hardop af. “Daar zat ze altijd zo graag met uitzicht op de tuin en het weiland.”

Even later is iedereen bezig om de serre in gereedheid te brengen. Andries en Rein hebben er een bed in gezet. Nick verzamelt een paar familiefoto’s en een waxinelichtje, die hij zorgvuldig rangschikt op een tafeltje bij het bed. Maartje komt terug met een prachtig veldboeket en ze heeft de lievelingskleren van haar moeder gepakt.Dan brengen we Jeltje naar de serre. Als ze is gewassen en gekleed leggen we haar voorzichtig op bed. Huilend steekt Nick het waxinelichtje aan. “Lieve mama, ik zorg ervoor dat er altijd een lichtje voor je brand.” Het is heel ontroerend en er spreekt zoveel liefde uit. Voor nu is het genoeg. Wij nemen afscheid van elkaar en vertrekken.

De volgende dag zitten we weer samen en bespreken we de wensen rondom de uitvaart. “Vanochtend hebben we met ons viertjes heel lang bij Jeltje gezeten en tegen haar gepraat. Eigenlijk is het heel gewoon zo en de kinderen vinden het ook niet eng.”

Dagelijks kom ik langs om bij Jeltje te kijken . Ik neem dan ook de tijd om met Andries, Rein, Maartje en Nick te praten. Zo leven we met elkaar naar de dag van de uitvaart toe. “Ik ben zo blij dat we haar thuis hebben” zegt Andries. “Het is goed voor mij, maar ook voor de kinderen”.

Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Dit artikel is, voorzien van andere namen, gepubliceerd met toestemming van de familie.