“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Jip en Janneke

24 september 2015
Column 'Jip en Janneke' van Yarden uitvaartverzorger Wim de Graaf.

Ik werd gebeld voor een overlijden van een vader van 2 jonge kinderen, ik noem hem in dit verhaal Johan. Het bleek een zelfdoding. Aangekomen bij het huisadres werd ik ontvangen door de ouders van Johan. Zijn echtgenote, Susan, gaf me een hand maar was volledig lamgeslagen door verdriet en ontroostbaar.

"Ja, hij was wel vaker depressief, maar het ging juist net weer een beetje de goede kant op. Hij had gisteren zelfs nog in de stad een ijsje gegeten met zijn kinderen."

Nu had hij zichzelf iets verschrikkelijks aangedaan. Susan’s wereld stortte in en ze was woedend op alles en iedereen. Ook ik kreeg de volle laag. Er was gefaald en waarom had niemand dit kunnen voorkomen! Ik bleef rustig en begreep deze reactie van boosheid en machteloosheid heel goed. Tussen alle emotionele momenten en uitbarstingen door probeerde ik een beeld te krijgen hoe Susan zich de afscheidsdienst voorstelde.

De ouders van Johan probeerden een behoorlijke stempel op de uitvaart te drukken. Susan zag lang niet alle voorstellen van haar schoonouders zitten en reageerde dan ook fel.

Na een dag of 2 kreeg de plechtigheid van Johan al aardig vorm.

Alle vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen van Johan en Susan mochten, samen met hun ouders, mee naar de aula. Iedereen was het er over eens dat de plechtigheid vooral voor de kinderen goed te volgen moest zijn. Een plechtigheid in Jip en Janneke taal, dat zou het worden.

De kinderen zongen voorin de aula hun ingestudeerde liedjes. Een ontroerend tafereel wat het voor alle ouders en genodigden tot een zeer emotionele middag maakte.

Susan was dankbaar. Dankbaar dat dit mogelijk was, dankbaar voor de manier waarop kinderen omgaan met verlies, dankbaar dat ik niet boos op haar was omdat ze zo tegen me tekeer was gegaan…

Meer columns van Wim de Graaf

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverorger Wim de Graaf, zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Wim de Graaf en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.