“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Kinderen bij een uitvaart

7 mei 2017
Een column van Majon Heesen, Yarden & Heesen Uitvaartzorg

Is het goed om de allerkleinsten onder ons te betrekken bij de dood, ze bij een overleden persoon te laten, die aan te raken? Betrek je ze bij de uitvaart of hou je ze er zover mogelijk vandaan? Hoe leg je de dood uit? Vertel je feiten of maak je het mooier dan het is? Ik heb meerdere mooie uitvaarten mogen begeleiden waarbij kinderen betrokken werden. Ook deze week. En weer hebben de kinderen, in dit geval de kleinkinderen, grote indruk op mij gemaakt.

Krukje om bij opa te kijken

Opa lag thuis in de huiskamer opgebaard. De kleinkinderen maakten samen mooie tekeningen voor in de kist en versierden de deksel met teksten en tekeningen. Ze vonden het fijn om af en toe bij opa te kijken. Voor de allerkleinste stond er klein keukentrapje, zodat ook hij even kon kijken wanneer hij wilde.

Ik heb samen met de kleinkinderen vingerafdrukken van opa gemaakt, om later in een sieraad te kunnen verwerken. Alle kleinkinderen wilden helpen: de een hield z’n hand vast toen ik de afdruk maakte, de ander drukte zijn vinger op het papier. Zo denk ik dat we uiteindelijk wel 15 afdrukken hebben gemaakt.

Allemaal een knopje van de deksel

Op de dag van de uitvaart wilden de kleinkinderen opa naar de auto en bij het crematorium de aula binnen rijden. Ook daar kwam het krukje tevoorschijn, zodat ze nog één keer bij opa konden kijken. Allemaal hebben ze een knopje van de deksel dichtgedraaid en een kaarsje aangestoken, als symbool voor hun band met hun opa. Eén van hen las tijdens de dienst zelfs een gedichtje voor.

Alles ging zo ongedwongen, zo vanzelfsprekend. Ik ben ervan overtuigd dat deze mooie herinnering hen helpt om het overlijden van opa een plekje te geven. Ze hebben een belangrijke rol gehad in het afscheid van opa. Iets om trots op zijn. 

Betrek je kinderen bij een uitvaart?

Het is een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden. Ieder kind is anders. Zelf meen ik dat het helemaal niet eng of traumatiserend hoeft te zijn. Als wij - de volwassenen - open en eerlijk zijn over wat er aan de hand is, over wat ze te zien krijgen en hoe een overleden persoon aanvoelt. Met de juiste begeleiding, kan het juist heel mooi en waardevol zijn.

Daarvan was de uitvaart van deze week een heel inspirerend voorbeeld.

Majon Heesen, uitvaartondernemer bij Yarden & Heesen Uitvaartzorg