“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een kist met handjes

11 november 2016
Column 'Een kist met handjes'; van Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts.

Zodra ik mijn auto uitstap valt mijn oog op een grote trampoline in de tuin met daar omheen een hoop kinderspeelgoed.

Ik bel aan en een vriendelijke dame komt mij tegemoet via de achteringang. Ze zegt “kom maar verder hoor, we zitten buiten achter het huis”. Ik volg haar en in de achtertuin aangekomen zie ik nog veel meer speelgoed en een stuk of 5 kinderen die naar hartenlust aan het rennen en aan het spelen zijn.

Laatste wensen

Ze begint, met ondersteuning van haar beide dochters, te vertellen over haar man die diezelfde ochtend is overleden. “Zijn kinderen en in het bijzonder zijn kleinkinderen waren zijn alles. Daar leefde hij voor”. De beide dochters knikken instemmend. “Niks was hem teveel en ze mochten ook nagenoeg alles van opa”. Ik vraag of hij nog bepaalde wensen kenbaar heeft gemaakt aan zijn vrouw of aan zijn dochters betreffende zijn uitvaart. Dan valt het even stil.

Handjes

“Nou…”, zegt ze. En snel kijkt ze naar haar dochters. Ze beginnen zachtjes te grinniken. “Hij heeft altijd gezegd dat, als het zover is, hij een kist met handjes wil”. En alsof het zo moet zijn kijken de 5 kleinkinderen op dat moment allemaal naar oma. “Een kist met handjes?” vraag ik. Ze kijkt me aan en knikt bevestigend. Ik beloof haar dat we dat gaan regelen. “Maar snap je dan wat hij daarmee bedoelt?” vraagt ze me. “Natuurlijk”, antwoord ik.

Een dag later brengen we de kist naar het afgesproken adres. De kleinkinderen staan mij al op te wachten. Als we de kist in de kamer hebben gezet zak ik door mijn knieën waarop ze alle vijf op me af komen lopen. “Ik heb de kist voor jullie geregeld, aan jullie om de handjes erop te krijgen.” Dat laten ze zich geen 2 keer zeggen. Enthousiast worden de potten met verf tevoorschijn gehaald en de kist komt helemaal onder de handjes te zitten. Handjes van zijn trots, zijn alles. Zijn kist met handjes...

Meer columns van Berry Aarts

Meer columns van en informatie over Yarden uitvaartverzorger Berry Aarts, is te vinden op zijn persoonlijke pagina.

De columns van Berry Aarts en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.