“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Haar laatste kerst

24 september 2015
Column 'Haar laatste kerst' van Yarden uitvaartverzorger Rita Markslag.

In het voorjaar kwam ik bij een ernstig zieke mevrouw die graag met mij alvast haar wensen voor haar uitvaart wilde bespreken. Tijdens ons gesprek over haar leven bracht ze naar voren wat voor haar echt heel belangrijk was; Kerstmis.

Haar kinderen woonden allemaal in het buitenland en hoewel ze regelmatig contact met haar hadden, was met Kerst en Oud en Nieuw de hele familie bij elkaar in haar huis. Iets waar ze al maanden van te voren naar uitkeek.

Een week voor de Kerst werd ik gebeld door haar buurvrouw. Ze vroeg of ik nog wel een keertje langs wilde komen want ze was bang dat mevrouw de Kerst niet ging halen.

Toen ik bij haar kwam vertelde ze me dat haar kinderen en kleinkinderen onderweg waren. Ik was er best een beetje door aangeslagen, deze ernstig zieke vrouw met een sterke wil keek al maanden uit naar de feestdagen. Een samenzijn met al haar kinderen en kleinkinderen en dan zou ze het misschien niet meer meemaken.

Ze had één belangrijke vraag voor mij, ze wilde graag een zilverkleurige kist. Of ik dat voor haar wilde verzorgen. Ik drukte haar op het hart dat ik dit voor haar in orde zou maken. Toen ik vertrok gaf ze me een hand en een knipoog en ze zei “ik hoop wel dat ze mijn huis nog versieren!”

Met een glimlach op mijn gezicht reed ik terug. Zo’n bijzondere vrouw.

Ze stierf 2 dagen voor Kerst, omringd door haar familie. In haar zilverkleurige kist lag ze thuis opgebaard. Ze lag tussen haar geliefde kerstspulletjes in een volledig in kerstsfeer gedecoreerde woonkamer.

De plechtigheid tussen Kerst en Oud en Nieuw in het crematorium was bijzonder. Iedereen stak rondom de kist een waxinelichtje aan om zo een warme kerstsfeer te creëren, de bloemstukken waren rood en er werd kerstmuziek gespeeld.

Bij de koffie werd kerstbrood geserveerd en op verzoek van de kinderen brachten we een toast uit, mét champagne en oliebollen.

Een toast op hun lieve moeder en oma. 

Een toast op haar leven, en haar laatste Kerst…

Meer columns van Rita Markslag

De columns van Rita Markslag en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.