“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Liefde en vertrouwen

26 maart 2015
Lees hier de column 'Liefde en vertrouwen' van Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst.

Op een zaterdagavond word ik opgeroepen. Een mevrouw is in het ziekenhuis overleden. Een uur later zit ik met haar echtgenoot en 7 van de 8 kinderen, deels met aanhang, in de ruime huiskamer. Er staat een bed, waar ze vaak op lag te rusten.

“Daar moet de kist komen te staan, we willen haar thuis hebben”, zegt de man. “Ze is altijd de spil geweest van ons gezin”. Ik bemerk de liefde die er is voor haar. De kinderen eren haar, om haar doorzettingsvermogen en kracht, want ze heeft al jaren te kampen met een behoorlijke handicap. “Maar ze ging overal heen en stond voor iedereen klaar, wat ze kon doen, deed ze.”

De jongste zoon komt aan met de bruidsfoto. Een stralende jonge vrouw. “Deze foto zou ik graag op de kist willen”, zegt hij. “Zo wilde ze er graag uitzien. Zo straalt ze uit, wie ze werkelijk was”. Een ontroerend moment.

Er komt een bloemstuk bij de foto. De bloemist heeft met prachtig gekleurde gerbera’s een stuk gemaakt, dat bijna gelijk is aan het bruidsboeket.

Als de dag van de begrafenis is aangebroken, is het huis vol kinderen en kleinkinderen. De dochters zullen hun moeder uitdragen. Voordat het zover is, lees ik een gedicht. “Hoe anders zal dit huis zijn, leger en stiller…”. Bij deze regels krijg ik een brok in mijn keel, bij menig kind en kleinkind lopen de tranen over de wangen. Ik realiseer me de bijzondere plaats die deze vrouw innam in dit grote gezin.

We gaan naar de kerk, ook daar was ze thuis. Het geloof was haar alles. Het is nu ook een grote steun voor haar man. Hij staat daar in de kring van zijn familie, fier, rechtop. “Ik krijg kracht om dit te dragen” zegt hij, “zoals zij dat ook altijd kreeg. Ik zal haar missen, zeker, maar ik geloof dat ze het nu goed heeft. Ik laat haar vol vertrouwen gaan”.

Meer columns van Grietje van Selst

Andere columns van en meer informatie over Yarden uitvaartverzorger Grietje van Selst, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Grietje van Selst en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.