“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Loslaten

22 november 2016
Een column van Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem, over hoe een gezin de draad oppakt na het overlijden van vader.

Altijd actief, geïnteresseerd, grapjesmaker, professioneel en vooral heel liefdevol voor zijn gezin. Een aantal karaktereigenschappen van Johan.

Vanaf een foto op de vensterbank lacht hij mij breed toe als ik bij Marit ben voor het nazorggesprek. Haren lekker wild door de wind en met blote voeten in het zand. “Typisch Johan”, zegt Marit. “De foto is gemaakt tijdens een van onze vele uitstapjes naar zee. Of het nu zomer of winter was, Johan wilde altijd naar de zee. We hebben heel wat kilometers afgelegd door de duinen en over het strand.”

Marit vertelt verder over Johan, want dat doet ze graag. “Het is nu ruim 2 maanden geleden dat hij overleed. Iedere dag, ieder uur, iedere minuut denk ik aan hem. Ik mis hem zo ontzettend. Soms heb ik een enorme huilbui, zomaar uit het niets. Ik laat het maar over me heen komen, het moet er toch uit. De kinderen en kleinkinderen komen vaak. Samen koken, samen eten, een wandeling in het bos en veel herinneringen ophalen aan Johan. Hij had humor, zelfs toen hij zo ziek was. Dat hield ons op de been, eigenlijk realiseer ik mij dat nu pas. We hebben zoveel met elkaar mee gemaakt en genoten van het leven. Daar ben ik enorm dankbaar voor.”

Marit doet haar best om het leven langzamerhand weer op te pakken. Een leven zonder Johan. “Dit is de moeilijkste opgave voor mij tot nu toe, maar het gaat lukken. Met de steun van mijn fantastische kinderen en kleinkinderen, maar ook mijn vrienden en buren staan altijd voor me klaar. Zoveel liefde en steun, het is overweldigend.”Johan is overleden aan de gevolgen van kanker. “De laatste weken van zijn leven heeft hij gevochten. Hij wilde nog niet gaan, hij was er nog niet klaar voor. Het feit dat hij ons achter moest laten wilde hij niet accepteren. Johan wilde ons en zijn leven niet loslaten. Telkens weer een korte opleving, waarbij even die twinkeling in zijn ogen er weer was. Ondanks zijn enorme vechtlust heeft Johan zich moeten overgeven. De energie was op en zijn lichaam wilde niet meer.”

“Het verlies van Johan is nu nog onwerkelijk, alsof ik droom. Maar rationeel weet ik heel goed dat Johan hier niet meer is en daar moet ik mee leren omgaan. Dat kost tijd en veel tranen. Maar ik hoop dat door mijn tranen steeds vaker een glimlach verschijnt. Een glimlach om het geluk dat ik samen met Johan mocht beleven.”

Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Dit artikel is, voorzien van andere namen, gepubliceerd met toestemming van de familie.