“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

"Maar moeder was toch goed verzekerd?"

4 juni 2015
Een column van uitvaartverzorger Henny Goldebeld, waarin hij vertelt over een uitvaart waarbij de verzekering niet kostendekkend is.

Het gebeurt nog wel eens dat ik met nabestaanden de uitvaart bespreek en dat ze niet beter weten dan dat hun dierbare een kostendekkende verzekering heeft voor de uitvaart. Tijdens het gesprek komen we er dan met elkaar achter dat er wel sprake is van een verzekering, maar bij lange na niet kostendekkend.

Zo ook deze keer. De kinderen van mevrouw Ter Velde vertellen me dat hun moeder niet graag sprak over haar uitvaart. Ze was goed verzekerd en dat was het belangrijkst. Haar oude polissen, al die jaren keurig opgeborgen in haar dressoir, lagen nu op tafel.

De kinderen schrikken als ik ze samen met hen doorneem, het verzekerde bedrag is niet voldoende. Helaas staan we hier bij leven liever niet bij stil. Waar het zo vanzelfsprekend is om allerlei verzekeringen regelmatig bij te stellen, zo vanzelfsprekend lijkt het om over de uitvaartverzekering liever niet na te denken. ‘Dat komt nog wel een keer. Later.’

Het bespreken van een uitvaart is al een emotionele gebeurtenis. Als dan blijkt dat de verzekering niet kostendekkend is en er verder geen bedrag is gereserveerd brengt dit extra emoties maar vaak ook boosheid met zich mee. Maar dan is het wel te laat.

De kinderen van mevrouw Ter Velde voelen zich schuldig. Ze hadden het zich zo anders voorgesteld. “Onze moeder verdient een mooie uitvaart”, hoor ik ze zeggen. Ik ben het helemaal met ze eens maar weet gelukkig dat een mooi en waardig afscheid lang niet altijd heeft te maken met de kosten ervan.

Na het bespreken van de uitvaart maak ik alle papieren in orde en rij met het dossier en een kostenbegroting terug naar de kinderen. Door deze transparante werkwijze nauwkeurig te volgen, houden we ons aan het gestelde keurmerk voor uitvaartzorg en weten de kinderen precies waar ze, ook voor wat betreft het financiële plaatje, aan toe zijn.

De afscheidsplechtigheid is een mooi en waardig afscheid van hun moeder. De prachtige muziek die ze met zorg hebben uitgekozen wordt gespeeld en de lieve woorden worden gesproken.

In plaats van een uitgebreide koffietafel staan moeders lievelingskoekjes op tafel.

De dochter geeft me een knipoog en fluistert: “Dít past bij mama, het is zoveel persoonlijker en warmer dan van die chique broodjes. En minstens zo lekker...”

Andere columns van Henny Goldebeld

De columns van Henny Goldebeld en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Henny Goldebeld?

Bekijk haar persoonlijke pagina.