“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Muziek bij het laatste afscheid

28 januari 2016
Wat te doen als iemand niet van muziek houdt of favoriete nummers niet bekend zijn? Een column van Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o.

Afgelopen week heb ik een uitvaart mogen verzorgen voor een mevrouw die zelf geen liefhebster van muziek was. Haar nabestaanden keken elkaar dan ook met een moeilijke blik aan toen ik vroeg naar de muziek die we konden laten horen tijdens de afscheidsbijeenkomst. Er viel een pijnlijke stilte en iedereen keek mij aan voor suggesties.

Muziek geeft troost

Het is natuurlijk mogelijk dat je niet weet van welke muziek iemand houdt. Dat is jammer, want muziek zegt veel en kan een grote invulling voor een afscheidsbijeenkomst zijn. Teksten van liedjes zijn een manier om te zeggen wat je je van de overledene wilt herinneren of een beschrijving van hoe je je voelt. Muziek kan je troosten op het moment wanneer je het heel erg moeilijk hebt.

10 kippenvel-liedjes

Op het internet zijn veel lijstjes te vinden van muziekstukken die bij uitvaarten worden gebruikt. Daar kun je eens naar kijken om je voor te bereiden. Op de facebook-pagina van Yarden & Weber heb ik een bericht van Yarden gedeeld over 10 liedjes waar je kippenvel van krijgt. Deze liedjes verwoorden allemaal gevoelens die passen bij afscheid, houden van en troost. 

Veelzeggend over haar leven

Om terug te komen op de uitvaart die ik hierboven heb aangehaald: het is lastig als ik muziek moet adviseren wanneer ik de overledene helemaal niet heb gekend. Al pratend over mevrouw kwamen we toch op een aantal mooie nummers die veel te zeggen hadden over haar leven. Het was zelfs zo dat er weinig tekst buiten de muziek om is gebruikt om een beeld van haar leven te geven. Haar nabestaanden waren blij met de manier waarop de bijeenkomst was ingevuld.

Verhaal vertellen met muziek

Muziek kun je dus ook gebruiken om een verhaal over iemand te vertellen. Voor je geliefden is het belangrijk dat ze weten van welke muziek je houdt. Maak dus een lijstje met mooie nummers en op die manier help je ze enorm mocht het nodig zijn. In Afscheidswinkel ’t Moment hebben wij een eigen wensenformulier waar je deze informatie op kwijt kunt. Kom eens naar binnen en vraag ernaar. Wij zijn open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, Venne 107C in Winschoten.

Francien Weber, Yarden & Weber Uitvaartzorg Oldambt e.o