“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Nieuw begin

7 mei 2017
Een column van Majon Heesen, Yarden & Heesen Uitvaartzorg

Het begin van het nieuwe jaar 201. Het moment voor bezinning. Wat geweest is afsluiten en achterlaten, goede voornemens hebben en een ‘nieuwe’ start maken. 

Waslijst voornemens

Dit klinkt heel eenvoudig. Als ik voor mezelf spreek, heb ik een waslijst met goede voornemens. Gezonder  leven, sporten, meer tijd vrij maken voor leuke dingen en nog meer genieten van de kleine dingen in het leven. Maar ik heb makkelijk spreken, al mijn voornemens zijn uit vrije keus.

Eerste keren

Het afgelopen jaar heb ik  zoveel mensen ontmoet die noodgedwongen voor een nieuw begin staan. Zij hebben afscheid moeten nemen van een dierbare. Vanaf dat moment is alles anders en alles nieuw. Een toekomst vol ‘eerste keren’.

De eerste keer alleen naar bed gaan, alleen wakker worden, de eerste keer alleen boodschappen doen, de eerste keer alleen bij iemand op visite en vooral de eerste keer alleen in een leeg huis thuiskomen.

Maar ook niet meer kunnen langsgaan, bellen voor advies of om te vertellen wat je die dag heb meegemaakt. De eerste verjaardag zonder die speciale persoon, de eerste keer Pasen, Pinksteren en Kerst.

Geen vrije keuze

Voor deze mensen is dit nieuwe begin geen vrije keuze, maar iets waar ze doorheen moeten. Hopelijk met de steun van dierbaren om hun heen. Dierbaren die begrijpen dat het verdriet en gemis niet na een paar maanden verdwenen is, maar iets is wat dagelijks terugkeert. Vaak juist met de kleine dingen.

Gelukkig nieuwjaar

Met al deze mensen in gedachten zijn  maar een paar goede voornemens echt belangrijk. Ik wens iedereen een geweldig, gezond en vooral gelukkig nieuwjaar. Voor alle mensen die iemand verloren hebben, hoop ik dat er tussen het gemis ook een plekje voor wat schittering is.

Majon Heesen, uitvaartondernemer Yarden & Heesen Uitvaartzorg