“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Oma in een doos met deksel

24 september 2015
Column 'Oma in een doos met deksel' van Yarden uitvaartverzorger Rita Markslag.

Onderweg in de auto werd ik gebeld met de vraag of ik meteen wilde doorrijden naar een adres waar die ochtend een mevrouw was overleden. Ik kwam aan bij het woonhuis en werd warm onthaald, blij dat ik zo snel was gekomen. Ze vertelden me dat ‘oma’ was overleden. Temidden van iedereen die ze liefhad waaronder haar enige kleinzoon van 7 jaar.

We bespraken in alle rust de uitvaart. Het manneke volgde alles wat werd besproken met grote belangstelling. De familie keek samen met hem in het voorbeeldenboek om een kist uit te zoeken maar hij was er al snel klaar mee. Hij vond het allemaal maar dozen met deksels!

Zijn moeder probeerde hem uit te leggen waarvoor dit diende en dat oma daarin begraven zou worden.

Aan het einde van het gesprek vroeg ik hem of hij misschien wilde meerijden in de rouwauto, samen met een chauffeur en natuurlijk zijn oma. Hij was meteen helemaal enthousiast.

Op de dag van de uitvaart zat hij, zoals was afgesproken, naast de chauffeur in de rouwauto. Toen we de kerk inliepen, liep hij naast mij met in zijn handjes de foto van zijn oma. Samen zetten we de foto op de kist waarna ik hem naar zijn plaats bracht.

Na de dienst gingen we naar de begraafplaats en daar aangekomen was het eerste wat hij vroeg "hé, waar zijn al die dozen nou?" Kennelijk was begraven in zijn beleving toch heel iets anders dan in werkelijkheid.

Aan het graf gaf de pastoor de familie een schepje om wat aarde op de kist te strooien. De kleinzoon keek de pastoor aan, dacht even na en zei toen met een stralende blik "dat kun je beter met een shovel doen, dat gaat veel sneller en die heeft mijn vader wel."

We schoten allemaal onbedaarlijk in de lach, inclusief de pastoor.

Tijdens de koffietafel was de kleine man nog lang onderwerp van gesprek!

Meer columns van Rita Markslag

De columns van Rita Markslag en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.