“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Ook dieren nemen afscheid

7 mei 2017
Een column van Majon Heesen, Yarden & Heesen Uitvaartzorg

Het is niet iets waar wij vaak bij stil staan, maar ook dieren kennen zeker verdriet. Als hun baasje of bazinnetje ineens wegvalt, kunnen zij zich anders gaan gedragen en  zoekende, onzeker of onrustig overkomen. Dieren weten heel goed wat de ‘dood’ is. Ze ruiken het, voelen de emoties om hun heen en begrijpen dat dit een einde van iets is. Uw huisdier de gelegenheid geven om afscheid te nemen, kan ook hem of haar helpen een stukje rust te vinden. Ik ken hiervan een mooi voorbeeld, dat ik graag met u wil delen.

Maatje

Vorige week mochten wij op bezoek bij een mevrouw van wie de echtgenoot was overleden. Tijdens het gesprek met haar en de familie kwam de hond van meneer ter sprake, dit was echt zijn maatje. De hond was onrustig en reageerde iedere keer als de naam van meneer werd genoemd. Tijdens dit gesprek gaf ik aan dat het misschien verstandig zou zijn om de hond ook de gelegenheid te geven om afscheid te nemen van zijn baasje. De familie was blij dat dit mogelijk was en wilde dit zeker proberen. De volgende dag zijn wij naar het rouwcentrum gegaan waar meneer lag opgebaard in een eigen kamer. 

Verdriet

De weduwe kwam samen met de hond de kamer in en de hond reageerde direct. Hij had de ‘dood’ allang geroken en wilde de kamer eigenlijk gelijk weer uit. Wij hebben de hond losgelaten, zodat hij zelf kon bepalen of hij de kamer in wilde of niet. Na een paar minuten kwam hij terug de kamer in, sprong op de stoel naast de kist en zetten zijn voorpootjes op de rand van de kist. 

Majon Heesen, uitvaartondernemer bij Yarden & Heesen Uitvaartzorg