“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een plekje vrij

22 november 2016
Een column van Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Het is 11.00 uur in de ochtend als op kantoor de telefoon gaat. ”Goedemorgen, je spreekt met Anton”. Ik wil graag informatie over de mogelijkheden van een crematie."

Anton vertelt en ik luister. Zijn verhaal maakt indruk op mij. Anton is ziek en heeft niet lang meer te leven. Een keuze die hij zelf heeft gemaakt. Daar is moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Anton vertelt mij dat hij opgelucht is dat alle instanties nu ‘groen licht’ hebben gegeven. ”Wil je bij mij thuis komen om mijn uitvaart te bespreken? Ik weet al precies hoe ik het wil.”

Twee dagen later drink ik thuis bij Anton en Monique een kopje koffie met een groot stuk speculaas. Anton houdt van zoetigheid en slaat een tweede ronde niet af. Hij geniet zichtbaar.

Bij de tafel staat een kast met daarin foto’s van dierbare familieleden die niet meer onder ons zijn. Bij iedere foto brandt een kaarsje en staat een persoonlijke herinnering. “Iedere ochtend steek ik eerst de kaarsjes aan”, zegt Monique. “Het hoort erbij en geeft mij rust. Kijk, hier heb ik een plekje vrij gemaakt voor de foto van Anton.” Tja, dan krijg ik ook een brok in mijn keel…Twee lieve mensen die al zo lang bij elkaar zijn en lief en leed hebben gedeeld.

Anton staat op en pakt een grote doos. “Zo”, zegt hij “en dan nu ter zake. Hier heb ik de cd’s met muziek voor mijn afscheidsplechtigheid en de tekst voor de rouwkaart.” Anton is al een hele tijd bezig met zijn uitvaart en laat niets aan het toeval over. Het blijft, ook voor mij, heel bijzonder om hierbij te mogen zijn en het vertrouwen te krijgen om samen een waardig afscheid te organiseren. Een afscheid zoals Anton dat wil.Nadat we alles hebben besproken en veel herinneringen hebben gedeeld, neem ik afscheid van de lieve en dappere Anton en Monique. In de auto gaan mijn gedachten terug naar deze bijzondere ontmoeting, met een lach en een traan. Ik voel mij bevoorrecht dat ik Anton en Monique mag helpen.

Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Dit artikel is, voorzien van andere namen, gepubliceerd met toestemming van de familie.