“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Pure emotie

4 mei 2015
Column 'Pure emotie' van Yarden uitvaartverzorger Rita Markslag.

Veel te jong was ze overleden. Aan de keukentafel vertelden haar echtgenoot en hun jonge dochter hun verhaal. Ze had alles voorbereid, de gehele uitvaart tot in detail. De echtgenoot vertelde dat haar oudste zus ook op jonge leeftijd aan kanker was overleden.

Het was een bijzondere uitvaart met een rode uitvaartkist en haar eigen paard die haar begeleidde tot aan de begraafplaats. Aan het eind van de koffietafel kwam haar jongste zus naar mij toe, ze bedankte en omhelsde me. Ze vertelde dat ze pas te horen had gekregen dat ook zij kanker had, dezelfde soort als waar haar zussen aan waren overleden. En dat ze er alles aan zou doen om dit te overleven.

Emotioneel weerzien

Er gingen 2 jaren voorbij. Op een avond ontving ik van deze zus een telefoontje. Ze was in het ziekenhuis en ging de volgende dag naar huis om te midden van haar gezin te sterven. Op haar verzoek kwam ik de volgende dag aan het eind van de middag om haar uitvaart te bespreken. Het werd een emotioneel weerzien tussen ons.

Het thema van haar uitvaart werd zilver en toen we alles hadden besproken zei ze: “Weet je Rita, mijn ouders hebben 3 dochters op de wereld gezet en wanneer zij straks komen te overlijden, zijn hun enige 3 kinderen, hun 3 dochters, er niet om ze bij te staan.”  

3 Dochters

Ik nam afscheid, wetend dat dit de laatste keer was dat ik haar bij leven zag. Vol gedachten reed ik naar huis, denkend aan de laatste woorden over haar ouders. Hoe is het mogelijk: 3 dochters, ze werden nog geen 45 jaar…

Ook haar uitvaart was mooi maar emotioneel zo enorm beladen. Ik kende inmiddels de hele familie. De zussen werden naast elkaar begraven, hun graven door hun vader eigenhandig gemaakt en versierd met stenen.

Ik nam later nog eens contact op met de vader van de dochters. Hun moeder was, door puur verdriet, in één klap dement geworden. “Rita”, zei hij, “als het zover is, zorg dan dat we alleen naar het crematorium gaan en zet onze urnen bij de meisjes”.

Zijn woorden gingen dwars door me heen. Pure emotie. 

Meer columns van Rita Markslag

De columns van Rita Markslag en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.