“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Sanseveria's

11 november 2016
Lees hier de column 'Sanseveria's'; van Yarden uitvaartverzorger van Karin van Hattem.

Het is mistig en glad. Ik rijd voorzichtig op een bochtige weg langs het water. Ik kom graag op tijd maar de gladheid en het slechte zicht doen me besluiten rustiger aan te doen.

Als ik het huis binnenkom en ik mij wil verontschuldigen voor mijn iets te late verschijnen, blijven de woorden in mijn keel steken. Mijn mond zakt open terwijl ik kijk naar dezelfde planten die overal staan. Het zijn er wel 200. In de hal, de kamer, de keuken, in vensterbanken, op bijzettafeltjes, op de kasten… De schoondochter lacht: “Mijn schoonvader stekte ze. Het was zijn hobby”.

Onbekende plant

Ik probeer koortsachtig de naam van de plant te bedenken maar ik kom er niet op.

Met de kinderen bespreek ik de uitvaart en veel herinneringen worden opgehaald. Er is verdriet, maar tegelijkertijd ook dankbaarheid voor de leeftijd die hun vader heeft bereikt. Ze vragen mij de toespraak voor de plechtigheid te schrijven. Een dag later kom ik terug. Weer trekken de planten mijn aandacht. Het moet in de toespraak, dat is overduidelijk. Ik breng het voorzichtig ter sprake. “Oh ja, het stekken. Dat moet inderdaad in de toespraak“, zegt een zoon. “Iedereen heeft deze planten van mijn vader. De hele familie, onze vrienden, buren, het hele dorp! Het wordt nog een heel gedoe om alle planten onder te brengen."

En dan kom ik er niet meer onderuit. Ik begin te kleuren en geef toe zelf geen plant in leven te kunnen houden en al zeker niet goed ben in plantennamen. Ik vraag om de naam van de plant. Bulderend gelach van de zoons. De schoondochter zegt geduldig: “Het zijn Sanseveria’s. Het is zo ongeveer de makkelijkste plant die je kunt hebben”.

Mee naar huis

Tijdens de plechtigheid staan er Sanseveria’s rondom de kist. Ik vertel het levensverhaal met daarin de rol van de plant. De aanwezigen halen hun zakdoeken tevoorschijn. De familie herkent hun vader en opa in mijn verhaal. Na de plechtigheid bedanken de zoons me.

2 grote sanseveria’s in potten duwen ze met een glimlach in mijn armen. “Deze zijn voor jou. Je hebt ze verdiend. Mijn vader zou weer terugkomen als wij ze niet ook aan jou gaven. En als je er nog meer wilt… we hebben er nog zo’n tweehonderd weg te geven.”

Karin van Hattem

De columns van Karin van Hattem en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

Wilt u meer weten over uitvaartverzorger Karin van Hattem

Bekijk haar persoonlijke pagina.