“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Stoer ventje met kuif

23 maart 2015
Column 'Stoer ventje met kuif' van Yarden uitvaartverzorger Rita Markslag.

Bij een overlijden hoort verdriet, of iemand nou jong is of oud. Maar hoe groot dit verdriet dan is, daarin zit soms nog wel eens verschil. En het verdriet is helemaal niet te overzien als het een kind betreft. Zo ook in dit verhaal. Een jongetje van 8 jaar verongelukte.

De schok en het verdriet waren immens groot. Al is mijn kind inmiddels groot, je hoeft geen kinderen te hebben om je dit verschrikkelijke verdriet te kunnen voorstellen.

Ik reed meteen naar de ouders van het jochie. Alleen maar om kort kennis met ze te maken en hen te laten weten dat ik er voor ze zou zijn. De volgende dag zou ik terugkomen om alles voor de uitvaart te bespreken. De dagen die volgden waren verdrietig maar met een zeer intensief contact. We bereidden een zo mooi mogelijk afscheid voor.

Voetbalmaatjes

De dag van de uitvaart brak aan. De zaal was tot de nok toe gevuld met familie, klasgenootjes, voetbalmaatjes, leraren en leraressen. Vanwege de ruimte zaten de kinderen, op de vloer rondom de kist, dichtbij hun vriend. De uitvaart was prachtig. Er was veel muziek en lieve woorden maar wat er vooral was, was verdriet. Veel en bitter verdriet.

Onderweg naar de begraafplaats werd de kist door 6 naaste familieleden begeleid met aan beide handen een jong voetballertje in het tenue van de plaatselijke voetbalclub. Grote mannen vechtend tegen hun tranen, zich groothoudend voor de knulletjes aan hun zij.

Kuif

Bij het graf kwam het beste vriendje van het jongetje naar me toe en vroeg: “Rita, jullie hebben de kist dichtgemaakt, maar hoe zit dat nu met zijn kuif, staat die nog wel rechtop?”

Ik keek hem aan en stelde hem gerust. “Natuurlijk”, zei ik, “daar heeft zijn moeder goed voor gezorgd”. Hij keek me aan, knikte kordaat en met een “Oke, dan is het goed”, liep hij terug naar de kist met daarin zijn beste vriend en z’n stoere kuif. Licht verwonderd keek ik het jochie na.

Zoveel oneerlijkheid versus zoveel veerkracht...

Meer columns van Rita Markslag

De columns van Rita Markslag en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.