“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Techneut

7 april 2015
Lees de column 'Techneut', van uitvaartverzorger Rob van der Waal.

Nagenoeg alle inwoners van het dorp waar hij bijna zijn leven lang woonde, kenden hem. Als iets stuk ging, dan kon Bé het vast repareren. Een enorme techneut. Hij wist bijna overal wel een oplossing voor te vinden.

Hij hielp graag mensen en vond het fijn als hij iets kon bedenken waarmee iemand weer geholpen was. Sommige uitvindingen waren zelfs zo goed, dat het wel eens voorkwam dat iemand anders er met zijn idee vandoor ging en zelf met de eer ging strijken.

Bé werd ziek. Alles werd moeilijker en de mensen om hem heen zagen dat Bé steeds meer van zijn kunnen moest inleveren. Het grote genieten na het behalen van zijn pensioengerechtigde leeftijd was nog maar net begonnen…   

De avond voor zijn begrafenis was er, in het uitvaartcentrum waar hij lag opgebaard, voor iedereen gelegenheid persoonlijk afscheid te nemen van Bé.

Een bekend Olympisch oud-schaatser, tevens dorpsgenoot, kwam ook en condoleerde de echtgenote en kinderen van Bé. Hij had de schaatsen meegenomen waarmee hij tijdens de winterspelen van 1988 in Calgary de 10.000 meter en de 5.000meter had gereden. Deze schaatsen waren speciaal door Bé voor hem aangepast.

Verschillende schaatsers en instanties hadden al eens verzocht deze bijzondere Olympische schaatsen over te nemen, maar ze kregen ze nooit. “Als ik ze ooit wegdoe, dan alleen aan Bé” waren steevast zijn woorden.

Toen hij bij de geopende kist stond om afscheid te nemen, legde hij zijn schaatsen bij Bé in de kist met daarbij een handgeschreven dankbriefje.

De volgende dag is Bé, samen met de schaatsen, in het familiegraf begraven.

Op zijn rouwkaart de woorden: Wat zijn ogen zagen werd door zijn handen gemaakt. Nu is hij verslagen en is z’n arbeid gestaakt.

Andere columns van Rob van der Waal

De columns van Rob van der Waal en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.