“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Teckel

10 november 2016
Lees hieronder de column Teckel; van uitvaartverzorger Rob van der Waal.

De deur werd opengedaan door de vrouw des huizes met een langharige teckel op haar arm.

Een mooi en, zo bleek later, gevoelig beestje. De teckel was door de situatie nogal terughoudend naar iedereen en liet zelfs haar eten staan. Zij had drommels goed in de gaten wat er aan de hand was. Met droeve ogen trippelde ze naar haar mand en legde haar koppie zuchtend op de rand.

Het was niet de eerste keer dat ik bij dit echtpaar kwam. Meneer vond het wel eens tijd, een aantal maanden geleden inmiddels, om de wensen van zijn naderend afscheid te bespreken. Tijdens mijn eerste bezoek luisterde ik naar hun verhaal en inventariseerde ik de wensen.

Locatie voor de uitvaart

Ze vroegen me van alles over verschillende locaties in de regio met tal van mogelijke scenario’s. “Moet een afscheid per se in een uitvaartcentrum of kerk gehouden worden?” Ik vertelde dat daar geen regels en voorschriften voor zijn. Overal waar het gehouden kan worden is in principe een geschikte locatie. Ze hadden een plek in gedachten die niet meteen voor de hand lag. De eigenaar van dit hotel-restaurant was een vriend van hen en stelde zijn locatie graag voor ze beschikbaar. Om alle mogelijkheden rustig te laten bezinken sprak ik met ze af om op een later moment terug te komen. We konden de plannen dan meer concretiseren en wellicht een daadwerkelijk programma opstellen. Zo gezegd, zo gedaan.

Dag van de uitvaart

De dag van het afscheid was een samenkomst met vele belangstellenden in het bewuste restaurant. Daarna vertrokken we met een kleine besloten groep naar het crematorium waar dit mooie afscheid werd afgerond. Natuurlijk was de teckel ook mee en in haar mandje aan de voeten van de echtgenote hield ze nauwlettend de kist in de gaten. Toen bij de slotmuziek de kist langzaam uit het oog verdween zat ze rechtop, keek aandachtig naar de kist en gaf, zachtjes maar duidelijk hoorbaar, drie blafjes. Haar laatste groet aan haar baas.

Andere columns van Rob van der Waal

De columns van Rob van der Waal en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.