“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Tot ziens… nou liever niet!”

5 april 2016
Een column van Eric Kempkens, uitvaartregisseur bij Yarden & Golsteijn Uitvaartzorg Sittard-Geleen.

Ook in de uitvaartbranche zit een ongeluk in een klein hoekje. Voordat je het weet, parkeer je de rouwauto tegen een paaltje dat je over het hoofd hebt gezien en staat de auto met blikschade bij de schadehersteller. Als het schadeherstelbedrijf na drie dagen hard werken de auto weer piekfijn aflevert, verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik ben blij dat de schade onzichtbaar is hersteld.  Ik reken af en neem afscheid. De vriendelijke meneer achter de receptie zegt bij het naar buiten gaan “tot ziens”, zoals het hoort.

“Nou liever niet”, roep ik vol overtuiging. Het is eruit voordat ik er erg in heb en schrik er een beetje van. Ik realiseer me dat er een overeenkomst is tussen het vak van schadehersteller en dat van uitvaartleider.  Beiden streven naar een hoge kwaliteit van dienstverlening, waar de klant - naar je hoopt - tevreden over is. Maar hoe goed en hoe hard je ook werkt, de klant wil toch liever nooit meer bij je terugkomen.

“Tot ziens…. nou liever niet”, hoor ik zo vaak als ik afscheid neem van een familie na een geslaagde uitvaartdienst. Het is een begrijpelijke reactie, waar ik inmiddels wel bij kan glimlachen. Maar toch, Adelheid Roosen zei het al in de veelbesproken reclame; “dood gaan we allemaal”. Hoezeer je ook hoopt de uitvaartleider nooit meer tegen te komen, niemand ontkomt eraan. Tegen een uitvaartleider waar je als familie tevreden over bent, mag je dus rustig zeggen “tot ziens… alleen voorlopig liever niet”.

Onze rouwauto staat weer klaar voor onze klanten en tegen mijn schadehersteller wil ik nog zeggen: “bedankt voor het mooie werk, ik kom volgende keer weer... maar voorlopig liever even niet, tot ziens”.