“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Trots

10 november 2016
Column Trots; van Yarden uitvaartverzorger Francisca Vermeulen.

Tim maakt een prachtige tekening voor opa. Hij mocht van opa samen met hem op de tractor zitten. Oma staat ook op de tekening. Ze kijkt samen met papa en mama toe hoe hij en opa op de tractor rijden. De tekening is vol kleur en mooie details. Oma heeft een blauwe jurk aan en als je goed kijkt zie je ook nog een vlindertje.

Opa zei altijd dat hij trots was op Tim. Tim weet niet wat dat is maar opa lachte er altijd bij dus het was vast goed.

Tim wil helpen

Tim mag zelf zijn tekening bij opa in de kist leggen. Dat durft hij best. Opa krijgt zelfs nog een aai over zijn wang, die is wel wat koud vindt Tim. Hij mag ook helpen om de schroefjes van opa’s kist vast te draaien. Dit gaat best moeilijk maar Tim is heel erg sterk. Samen met papa, mama en zijn grote neven mag hij de kist dragen naar de rouwauto. De kist staat wel op een karretje, dat kon je niet goed zien, maar er zaten echt wel wieltjes onder.

In de kerk duurde de dienst wel erg lang. De kleine Tim hoort een orgel en iedereen zingt mee maar Tim kent deze liedjes niet. Een statige meneer stapt naar voren en spreekt heel lang. Tim wiebelt met zijn benen, zijn voeten komen net niet aan de grond. Dan mag Tim van die statige meneer een kaarsje aansteken.

Buiten lopen ze allemaal met elkaar heel stil naar een veldje waar Tim een bloemetje mag neerleggen op opa’s kist. De statige meneer zegt ook nog iets maar gelukkig niet meer zo lang als in de kerk. Dan loopt iedereen weg maar voordat ze dat doen, kijken ze naar de kist van opa en sommige mensen staan zelfs even stil en knikken. Tim kijkt met grote ogen naar het geheel.

Dan blijft hij samen met papa en mama nog alleen bij opa. Hij stapt naar voren en knikt naar zijn opa. Papa en mama lachen naar hem. “Wat zijn wij trots op jou, Tim. En wat zou jouw opa trots zijn”.

Meer columns van Francisca Vermeulen

Meer columns van en informatie over uitvaartverzorger Francisca Vermeulen, zijn te vinden op haar persoonlijke pagina.

De columns van Francisca Vermeulen en enkele collega’s zijn tevens gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.