“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Een uitvaart die bij je past

22 november 2016
Een column van Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

We worden steeds mondiger en weten steeds beter wat we willen. Dit geldt ook voor de ideeën over onze eigen uitvaart. Wat kan er en hoe willen we dat het laatste afscheid verloopt. Het vastleggen van je uitvaartwensen is tegenwoordig heel normaal.

Dit kan bij mij via een eigen wensen formulier, er zijn tal van digitale mogelijkheden, maar je kunt het ook zelf beschrijven. Gewoon in een schriftje, waarvan je dierbaren weten waar ze het kunnen vinden. We laten steeds minder aan het toeval over en willen daarom ook inspraak hebben over onze uitvaart. In het verlengde hiervan kiezen meer mensen ervoor om hun uitvaart zoveel mogelijk door familie te laten regelen.

Het is al laat in de avond als Annelies mij belt. “Dag Ineke, mijn moeder Wies is zojuist overleden. Geheel onverwacht en ik weet even niet zo goed wat ik nu allemaal moet doen”. Ik hoor het verdriet en angst in haar stem en probeer haar, voor zover ik dat kan aan de telefoon, enigszins tot rust te brengen. Ik laat Annelies praten en luister aandachtig. Annelies wordt rustiger en we maken een afspraak voor de volgende dag. Annelies besluit ons gesprek met de mededeling: “We willen als familie graag zoveel mogelijk zelf doen. Vind je dat goed?”

De volgende ochtend ontmoet ik Annelies samen met haar broer Jarne in het huis van hun moeder. Al snel blijkt dat Annelies goed weet wat ze wil, of het te verwezenlijken is vraagt ze aan mij. Met ons drietjes bespreken we stap voor stap wie wat doet en leg ik zoveel mogelijk alle afspraken vast. Het gaat heel natuurlijk en de samenwerking verloopt uitstekend. Jarne weet dat het voor Annelies belangrijk is om zelf de regie in handen te houden. Hij vindt het prima zo, voor hem is dat minder belangrijk. Maar hij biedt alle hulp aan die nodig is.

Op de dag dat Wies wordt begraven leggen Annelies, Jarne en ik haar in een zelfgemaakte kist. In de auto van Annelies, door Jarne bestuurd, rijden we met elkaar naar de natuurbegraafplaats. Een prachtige rit in het zonnetje naar de laatste rustplaats van Wies midden in de natuur. Daar worden we opgewacht door familie en vrienden. Zij hebben ervoor gezorgd dat de schuur op het terrein van de begraafplaats mooi is ingericht en dat er muziek, eten en drinken is. Wat niet zichtbaar is maar overduidelijk voelbaar, is de liefde. De liefde waarmee iedereen met zorg zijn of haar steentje heeft bijgedragen om voor hun zo geliefde Wies de uitvaart te verzorgen die ze verdient. Hoe mooi kan het zijn…

Ineke Keizer, Yarden & Keizer Uitvaartzorg Doetinchem

Dit artikel is, voorzien van andere namen, gepubliceerd met toestemming van de familie.