“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

“Gastvrij als onze moeder was, wilde ze ook


bij haar afscheid voor een goede catering zorgen”

Uitvaartbus als aula

24 september 2015
Column 'Uitvaartbus als aula' van Yarden uitvaartverzorger Wim de Graaf.

Een tijdje geleden werd ik gebeld door een zoon dat zijn vader was overleden. Toen ik bij de echtgenote en de kinderen aankwam om de uitvaart te bespreken, kreeg ik vrijwel direct vele verhalen te horen over de mooie vakanties die ze als gezin hadden meegemaakt. Altijd met zijn allen samen in één auto en vader achter het stuur.

Ze wilden niets groots. Een korte dienst zou in de kleine familieaula van het crematorium plaatsvinden. Ik stelde voor om ‘zijn laatste rit’, vanaf huis naar het crematorium, met een uitvaartbus af te leggen. Zo konden ze met het hele gezin hun vader en haar echtgenoot in de bus begeleiden naar het crematorium. Met elkaar, net als tijdens de lange, gezellige autoritten op weg naar hun vakantiebestemmingen.

Een lach en een traan

De familie gaf aan de chauffeur door welke route ze wilden rijden naar het crematorium. Terwijl ze in de bus luisterden naar vaders lievelingsmuziek bedachten ze steeds nieuwe dierbare plekjes waar ze nog met vader langs wilden rijden. De bus reed door het vertrouwde landschap terwijl er lieve herinneringen werden opgehaald. Een laatste rit met een lach en een traan.

Nerveus

Ik had uitgerekend dat de rit nog geen half uur zou duren en wachtte de familie op. Na drie kwartier begon ik nerveus te worden en drentelde wat heen en weer. Na een uur waren ze er nog niet. De uitvaartplechtigheid zou nu echt in het gedrang komen. Ik besloot de chauffeur te bellen.

Op hun eigen manier afscheid nemen

Net op het moment dat ik mijn telefoon pakte zag ik de uitvaartbus. Een zeer tevreden familie stapte uit, bedankte de chauffeur voor de mooie uitgebreide route die ze hadden gereden en vroegen mij of er nog tijd was om koffie te drinken, als afsluiting van de plechtigheid. Verbaasd keek ik het gezelschap aan. De oudste zoon vertelde dat ze tijdens deze bijzondere laatste rit op hun eigen manier afscheid hadden genomen van vader. Klein en intiem. Daar kon geen auladienst tegenop.

Meer columns van Wim de Graaf

De columns van Wim de Graaf en enkele collega’s zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over het afscheid'. Deze bundel kunt u gratis bestellen door een e-mail met uw adresgegevens te sturen naar bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.